UPDATE Proprietarii de vile şi "jeepanuri" nu mai primesc ajutoare de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din această iarnă, statul nu mai suvenţionează încălzirea familiilor cu mai multe case ori aflate în proprietatea unor autoturisme de mare putere.

Guvernul a finalizat strategia privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire, stabilind că nu vor mai avea acces la aceste subvenţii decât cei care au cu adevărat nevoie de ele.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat după şedinţa de luni a Executivului c-au fost introduse câteva criterii noi pentru selectarea celor care solicită ajutoare de încălzire. Astfel, nu vor mai fi subvenţionaţi cei care deţin şi alte locuinţe în afara celei de domiciliu, şi nici proprietarii autoturismelor cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, nu vor primi ajutoare de încălzire nici cei care deţin în proprietate un microbuz sau autobuz.

Noile restricţii elimină de pe lista subvenţionaţilor mai bine de 10% din cele 3,2 milioane de familii care beneficiază de ajutoare pentru încălzire.
De asemenea, Guvernul a instituit şi amenzi pentru persoanele care ascund aceste prorpietăţi. Pentru declaţii false, vinovaţii vor primi amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei.

Plafonul maxim de venituri pe familie va fi acelaşi ca şi anul trecut - de 615 lei.

Noile reglemntări pun în responsabilitatea primarului şi a serviciului public de asistenţă socială obligativitatea efectuării de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise în solicitările de ajutoare de încăzire.

Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de 50.001 - 100.000 de locuitori.

Botiş a afirmat că modificările au fost introduse având în vedere că susţinerea acestui program social implică costuri de 900 milioane lei pentru sezonul rece. Ministrul Muncii a arătat că iarna trecutp au beneficiat de ajutoare de încălzire 3,2 milioane de familii şi persoane singure.

Un sfert din dosarele de încadrare în handicap verificate sunt suspecte de fraudă

35.000 dintre cele 140.000 de dosare de încadrare în handicap verificate sunt suspecte de fraudă, potrivit ministrului Muncii, Ioan Botiş. Acesta a precizat că se vor verifica toate dosarele asupra cărora planează suspiciuni de către  comisii de reevaluare din care vor face parte şi medici.

Potrivit noilor reglementări, dreptul la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale va fi suspendat până la încheierea procesului de reevaluare. De asemenea, se va anula încadrarea în grad şi tip de handicap pentru persoanele adulte cu handicap, dacă în urma reevaluării nu se menţine încadrarea în grad de handicap, şi se vor aplica sancţiuni în cazurile în care certificatele de încadrare în grad de handicap au fost acordate nejustificat.

Cele 140.000 cazuri, dintr-un total de 550.000 dosare ale persoanelor cu handicap grav şi accentuat, au fost verificate de un inspector social, de un medic şi, în unele cazuri, şi de un reprezentant al prefecturii. Oficialul de la Muncă a dat asigurări că vor fi verificate toate cele 550.000 de dosare.

"Ne orientăm spre acele cazuri care prezintă suspiciuni şi, pentru a rezolva aceste cazuri, am venit cu o modificare în care înfiinţăm comisii de reevaluare a acestor cazuri, mă refer doar la cazurile la care există suspiciuni, comisii care vor întocmite la nivel central şi vor fi mobile. Aceste comisii se vor deplasa în fiecare judeţ, nicio persoană cu handicap supusă reevaluării nu se va deplasa la Bucureşti, ci se va deplasa doar la centrul de judeţ, unde comisia va face reevaluarea dosarului",a spus ministrul Muncii, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite