Promovabilitatea la definitivat a profesorilor a crescut la 65%, după soluţionarea contestaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că promovabilitatea la definitivatul în învăţământ a crescut, după soluţionarea constestaţiilor, de la 62,23% la 65%, un număr de 3.557 de candidaţi obţinând note peste 7 şi promovând astfel examenul.

Ministrul a spus că rezultatul nu este unul mulţumitor, dar a subliniat că, faţă de anul trecut, a fost ridicat plafonul notei minime de promovare, de la 6 la 7, întrucât pentru învăţământ este nevoie de cadre didactice cu o bună pregătire.

La concurs s-au înscris 6.537 de candidaţi, dar prezenţi şi notaţi la examen au fost 5.464. Dintre aceştia, 65%, respectiv 3.557 au obţinut note peste 7, iar 1.907 sunt sub media de promovare.

Ministrul a sesizat faptul că rata de promovabilitate pentru cei cu medii între 7 şi 8 este cea mai mare (38%), aceasta scăzând spre mediile mari, respectiv 19% pentru intervalul de medii între 8 şi 9 şi doar 8% pentru cei cu medii între 9 şi 10.

"Există un salt numeric de la cei care se înscriu la note sub 7 la cei cu media 7, limita pentru admiterea în definitivat. Pentru noi, este foarte important acest examen şi va trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a modului în care au fost evaluaţi candidaţii. Cred că a fost o generozitate a evaluatorilor, care au crescut ponderea în jurul notei 7, astfel încât candidaţi care aveau note în jurul acesteia, dar mai mici decât aceasta, să fie admişi după contestaţie", a mai spus Andronescu.

Centrele pentru examenul de definitivat au înregistrat 1.121 de contestaţii, referitoare la note acordate la 68 dintre cele 116 discipline la care s-au susţinut probe, cele mai multe recorectări fiind pentru lucrări la limba şi literatura română, potrivit Ministerului Educaţiei.

Numărul contestaţiilor depuse luni şi marţi au reprezentat 20,5% din totalul lucrărilor scrise evaluate, potrivit sursei citate.

Ministrul Educaţiei a precizat că şi titularizarea este o etapă importantă, chiar mai importantă decât definitivatul, şi că nu trebuie făcut niciun compromis şi nu trebuie relaxată evaluarea, întrucât este nevoie ca în învăţământ să existe cadre didactice bine pregătite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite