Profesorii cer ajutorul Comisiei Europene pentru a-şi primi salariile restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a trimis comisarului european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism, Tineret şi Sport, Androulla Vassiliou, un memoriu prin care-i solicită să-şi exprime poziţia faţă de „situaţia dramatică” şi „intolerabilă” în care se află  profesorii români.

Memoriul a fost trimis în numele a 200.000 de profesori şi angajaţi din sistemul de educaţie, „cetăţeni europeni cărora, sistematic, le sunt violate drepturile şi care sunt subiectul unor abuzuri fără precedent”, spune textul FSLI.

Sindicaliştii enumeră problemele financiare ale sistemului: despre bugetul pe 2012 - care este de numai 2% din PIB, deşi Legea educaţiei prevede 6 procente, despre salariile profesorilor - vor fi îngheţate şi la anul, despre cele 1,4 miliarde de euro (reprezentând partea de salarii ce ar fi fost primită dacă se aplicau majorările prevăzute în lege) pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, iar Guvernul le-a eşalonat până în 2016.

Curtea Constituţională a decis luni că  ordonanţa Guvernului care amână până în 2016 plata drepturilor câştigate de salariaţii statului în instanţă este conformă cu legea fundamentală.
Deputaţii au adoptat, în octombrie, reeșalonarea drepturilor bănești câștigate de bugetari în instanţă, după reducerile salariale.

Înainte de modificare, restanţele urmau să fie plătite în 3 tranșe, până în 2012. Potrivit legii în vigoare, bugetarii ar urma să recupereze 5% din drepturile băneşti în 2012, 10% în 2013, câte 25% în 2014 şi 2015, iar cea mai mare parte a sumei abia în 2016, adică 35%.

Puterea a argumentat că modificarea e necesară pentru ca Executivul să se poată încadra în deficitul bugetar stabilit.Preşedintele Băsescu le-a cerut magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite