Producţia ştiinţifică a României, la coada topurilor mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea puţină cercetare în domeniile biomedicaleDeşi e domeniul în care s-au publicat cele mai multe articole ISI, 6.143 la număr, chimia aduce doar locul 44 autorilor români. Specialiştii spun,



Prea puţină cercetare în domeniile biomedicale
Deşi e domeniul în care s-au publicat cele mai multe articole ISI, 6.143 la număr, chimia aduce doar locul 44 autorilor români. Specialiştii spun, însă, că în România există prea puţină cercetare în domeniile biomedicale, dat fiind numărul mic de articole publicate în reviste ISI şi dată fiind poziţia ţării noastre în fiecare caz în parte: locul 53 la producţia ştiinţifică în domeniul Biologie/biochimie (421 de articole în zece ani), locul 61 - Farmacologie/toxicologie (163 de articole), locul 63 -Neuroştiinţe/comportament (58 de articole), locul 64 - Biologie moleculară şi genetică (90 de articole), locul 69 - Psihiatrie/psihologie (36 de articole), locul 71 - Imunologie (69 de articole), locul 74 - Medicină clinică (625 de articole), locul 80 - Microbiologie (37 de articole). Cele mai proaste clasări ale României, cât priveşte producţia ştiinţifică la nivel mondial, se înregistrează în domeniul Agronomiei - locul 83 şi în ceea ce priveşte Studiul plantelor şi animalelor - locul 100. Cercetarea multidisciplinară are doar 12 articole publicate în reviste recunoscute la nivel mondial, Economia - numai 21 de articole, iar Psihiatria/psihologia, 36 de materiale.

Fizica ocupă cea mai bună poziţie în top
Cele 4.661 de articole de fizică publicate de profesorii şi cercetătorii români, în reviste cotate ISI, în perioada 1995-2005, fac ca România să ocupe locul 33 în lume, din 146 de ţări, la producţia de ştiinţă în acest domeniu. Evaluând toate domeniile ştiinţifice în care românii au publicat articole ISI, în ultimii zece ani, fizica este, de altfel, domeniul care aduce României cea mai bună clasare. România se clasează în primele patruzeci de ţări la producţia de articole ştiinţifice în domeniul matematicii şi informaticii - locul 36, respectiv 39.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite