Producătorii de medicamente, îngrijoraţi de noile taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii (MS) ar pregăti, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), o taxă de clawback de 70%, faţă de cât era în proiect acum o lună – 60%.

image

Producătorii de medicamente aşteaptă cu îngrijorare noul proiect al hotărârii de guvern care va decide viitoarea taxă de clawback. „Au fost mai multe declaraţii în lanţ ale autorităţilor, dar cea mai importantă ni s-a părut cea a preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, care a declarat la B1 TV că legile sunt deja făcute şi că aşteaptă să intre în Guvern. Ne temem că o vor adopta fără să o mai treacă prin dezbatere publică”, ne-a declarat Sorin Popescu, de la ARPIM.

În urmă cu mai bine de o lună, Ministerul Sănătăţii, condus pe atunci de Cseke Attila, şi-a anunţat intenţia de a modifica taxa de clawback. Este vorba de contribuţia instituită mediului privat faţă de creşterea tot mai accelerată a consumului de medicamente compensate şi gratuite. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern de atunci, taxa urma să fie de 60% şi trebuia să se aplice la diferenţa dintre suma decontată de CNAS fiecărei firme în anul în curs şi cea plătită în anul 2009. Vechea taxă de clawback, instituită pe vremea ministrului Ionuţ Bazac, era între 5-11% din vânzările totale ale fiecărei firme şi a fost un fiasco, întrucât nu a putut fi colectată din cauza legii formulate ambiguu.

La varianta ministerului, ARPIM a propus o taxă de clawback progresivă, între 10 – 50%, în funcţie de creşterea volumului de medicamente al fiecărei firme de la un an la altul. Aceasta ar trebui coroborată cu un ajutor financiar din partea firmelor, numit payback, şi care înseamnă o altă contribuţie de 10% raportată la deconturile CNAS pentru medicamentele din programele de sănătate, dată trimestrial la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Cele două propuneri au fost dezbătute public la MS şi urmau să fie luate în discuţie în stabilirea formei finale a hotărârii de guvern.

Însă, potrivit ARPIM, noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, împreună cu preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi Ministerul Finanţelor, ar pregăti alte procente de taxe. „Din informaţiile noastre, noua taxă de clawback ar fi de până la 70% pentru toate medicamentele, la care s-ar adăuga încă o taxă de 12% din vânzările firmei ale medicamentelor compensate şi gratuite pentru cele care nu au generice, respectiv, de 5% pentru cele care au generice. O taxă raportată la cifra de vânzări a firmei ni se pare de neînţeles, nu există nicăieri în lume aşa ceva”, a declarat Sorin Opescu. Producătorii de medicamente spun că semnalul transmis de către autorităţi către toţi investitorii străini este unul dintre cele mai negative.

Ministerul Sănătăţii nu a confirmat cifrele noilor taxe şi a transmis doar că proiectul este încă în dezbatere cu Ministerul Finanţelor şi CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite