Principalele modificări aduse Legii Educaţiei - VIDEO COMENTARIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a făcut o prezentare a măsurilor cheie cuprinse în mult dezbătuta Lege a Educaţiei, despre care a menţionat că este una modernă, care ne pune în pas cu Europa.

Funeriu a menţionat că regulile nu se vor mai schimba de la an la an, în funcţie de cine este ministru şi că modificările de substanţă care privesc ciclurile şcolare vor intra în vigoare gradual.

Iată principalele declaraţii:

 - În acest an şi în anii ce urmează, examenele se vor desfăşura ca anul trecut. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care încep clasa a noua în perioada 2012-2013.

- Organizarea noului tip de Bacalaureat va intra în vigoare pentru cai care în 2011-2012 încep clasa a cincea.

Ciclurile de învăţământ:

- Învăţământul obligatoriu va dura zece ani şi se va finaliza la 16 ani, vârstă la care este legal să intri în câmpul muncii. Şcoala va începe cu clasa pregătitoare obligatorie, unde vor intra copiii care au împlinit 6 ani. Clasa a noua va trece la ciclul gimnazial.

- Elevii din mediul rural vor putea să-şi încheie învăţământul obligatoriu în comunitatea lor.

- Două lucruri esenţiale care se vor modifica pentru cei care intră în clasa a cincea în 2011-2012, respectiv în clasa noua în 2012-2013: admiterea la liceu şi BAC.

Admiterea

- Bacalaureatul se va da, în anii următori, din probe transdisciplinare: nu vom mai avea acea separare artificială între materii, ci vom avea, de exemplu, o probă transdisciplinară de ştiinţe, în care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizică, biologie, ştiinţele naturii, pentru a avea şi acea formă de învăţare integrată.

Admiterea la liceu se va efectua, pentru elevii care încep clasa a cincea în anul şcolar 2011-2012, astfel: în proporţie de 70% va fi luat în considerare portofoliul educaţional şi rezultatele la evaluarea naţională, iar în proporţie de 30% va conta examenul care va fi dat la nivelul fiecărui liceu.

- Una dintre cele mai mari noutăţi, ce va intra în vigoare foarte curând, este o măsură cheie pentru succesul modernizării sistemul de învăţământ: implicarea părinţilor în deciziile şcolii. Ei vor fi reprezentaţi semnificativ în în consiliul de administraţie a şcolii şi vor fi parte a tuturor deciziilor importante.

- Numărul de ore maxim pe săptămână va fi de 20 de ore la ciclul primar, 25 la gimnaziu şi 30 de ore la liceu.

- Sportul va avea un loc deosebit de important în viaţa şcolară.

- Profesorii sunt cheia succesului modernizării educaţiei. Prin atitudinea lor în faţa crizei, au demonstrat că sunt o elită. Îi asigur pe titularii sistemului de învăţământ că ei vor rămâne titulari. Această lege nu desfiinţează titularizarea în sistem pentru cei care au dobândit acest dept.

Formarea cadrelor didactice

- La ora actuală, în România se poate ajunge cadru didactic şi cu o pregătire care, din păcate, nu este la înălţimea cerinţelor anului 2011.  Formarea iniţială a cadrelor didactice va cuprinde, pe lângă pregătirea la nivel de licenţă, şi doi ani de master didactic, urmaţi de un an de stagiatură.

- Doresc să disipez orice minciună care a fost spusă, că această lege ar politiza şcoala. Nicio decizie legată de cariera cadrelor didactice nu poate fi luată fără acordul lor în consiliul de administraţie. Dascălii vor fi parte a tuturor deciziilor care se iau privind cariera lor didactică.

Modernizarea universităţilor

- Procedurile prin care se va putea deveni cadru universitar, vor fi unele transparente, bazate pe calitate.

- Una dintre cele mai nocive mincuni despre aceste lege e că ar reprezenta o agresiune a autonomiei universitare. Această lege stabileşte care e răspunderea universităţii, asociată cu autonomia sporită care se dă universităţilor. Dacă citim legea şi raportăm la realitate, vom vedea că e exclusă ingerinţa nefirească a politicului în treburile universităţii. E obligatoriu ca exercitarea autonomiei să se facă cu asumrea responsabilităţii publice.

- Doctoratul se va face exclusiv la forma cu frecvenţă

- Niciun post permanent în învăţământul superior nu va mai putea fi ocupat dacă nu ai doctorat

- Vârsta medie la care se putea obţine, în România,  titlul de conducător de doctorat este de 53 de ani. Pe când în ţările Europei Occidentale şi în SUA poţi conduce doctorat imediat ce demonstrezi calitatea academică, undeva la 35 de ani.

- Plagiatul, comportamentele neacademice, vor fi aspru sancţionate. De exemplu, studentul dar şi îndrumătorul lucrării de licenţă este direct responsabil de originalitatea lucrării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite