„Primar din primul tur? De ce? Bugetul tot în buzunarul lor intră!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obişnuiţi cu zaiafeturi electorale, unii localnici din Cămineasca, Giurgiu, şi-ar dori două tururi de scrutin pentru alegerea primarului. Ţăranii au învăţat de mult cum se împart voturile, iar alegerea edilului într-un tur sau două de scrutin contează pentru ei doar prin prisma mitei electorale. În rest, „să-i ia dracu` pe toţi!“

Vestea că primarul va fi ales din primul tur, aşa cum au hotărât „cei mari de la Capitală", a ajuns repede la urechile sătenilor. Nu de alta, dar, deşi nu recunosc în faţa vreunui oficial, plocoanele oferite în preajma tururilor de scrutin sunt prilej de economie pentru gospodărie. „Mai pui deoparte banii de-un kil de zahăr, de ulei", recunosc bătrânii zâmbind.

De altfel, statistica arată că în localităţile sub 50.000 de locuitori primar se alege mai degrabă un ins local cunoscut, indiferent de partidul din care acesta face parte, iar în cele de peste 50.000 de locuitori voturile se îndreaptă spre candidatul partidului agreat de majoritatea comunităţii. În mediul rural, unde locuitorii sunt omogeni, iar localităţile numără 2-3.000 de suflete, lucrurile sunt mult mai simple. Candidatul care este respectat şi recunoscut ca bun gospodar poate fi votat aproape în unanimitate încă din primul tur de scrutin. Însă şi acesta, pentru succesul în alegeri, are nevoie de oameni din rândul obştii, sprinteni la vorbă, veritabili „moromeţi", care pot influenţa opinia publică locală, devenind adevăraţi agenţi electorali.

„La anu' alegem un primar din satul nostru"

Comuna Schitu, judeţul Giurgiu, are în componenţă satele Bila, Cămineasca, Schitu şi Vlaşin. Dintre ele, satul Cămineasca este cel mai întins. Practic, masa electorală pentru alegerile locale aici îşi are centrul de greutate. O punere de acord a cetăţenilor din acest sat poate influenţa decisiv lupta electorală. Din 500 de familii, peste 400 de familii merg de fiecare dată la urne. Mulţi sunt chiar rude, aşa că viitorul obştii se decide cu mult înainte de ziua votului, iar candidatul agreat deja se poate visa edil cu ştampila primăriei în mână.

„Pe actualul primar, care e din Vlaşin, noi l-am ales. Fără noi, nu mai era el azi în funcţie cu ştampila în mână", afirmă mândru un sătean, ­care-şi păştea caprele pe păşunea ce se întinde până la balta Cămineasca. Pe de altă parte, orice opoziţie a lor poate fi fatală edilului în funcţie care speră să fie reales. „Dar gata! La anu' alegem pe unul de la noi din sat", spune cu hotărâre acelaşi ţăran. Astfel de săteni mai guralivi, cu „opinii politice proprii", sunt curtaţi şi apropiaţi de primarii pe rol sau de cei care aspiră la această funcţie, la fel cum era curtat adevăratul Ilie Moromete de primarul vremii sale din Siliştea-Gumeşti.

„La două tururi mai învârţi o treabă"

Cum era zi de sărbătoare, în curtea unei cârciumi de uliţă, care era şi centru de schimbat butelii, se formaseră mici bisericuţe şi se combătea la greu în jurul a câtorva pahare de ţuică sau sticle de bere. Din convingere sau numai aşa, ca discuţia să aibă miză şi să justifice „paharul de vorbă", părerile despre noua lege erau împărţite. Dumitru Ivan (53 de ani) venise cu o butelie la schimbat pe portbagajul bicicletei şi tocmai îşi rezemase „atelajul" de un stâlp de înaltă tensiune de la poarta cârciumii. După ce-a salutat zgomotos asistenţa şi-a luat o ţuică mare, a intrat abrupt şi cu poftă de vorbă în discuţie: „Bă, eu v-o spun p-a dreaptă, e mai bine din primul tur, că la al doilea tur de scrutin se mai învârtesc lucrurile, se aliază, se mai nu ştiu ce şi iese cine vor ei!".

Vecinul de alături, Gheorghe Creţu (54 de ani), îl temperează: „Da, da' uiţi că era bine de român şi-n vremurile când se ajungea la două tururi, că se lua de două ori câte-un kil de zahăr, de ulei, câte două şepci cu stema partidului în frunte şi două găleţi de plastic, nu? Numai la noi nu prea au dat zgârciţii ăştia! Plus că se mai putea învârti câte o treabă acolo..." „Ce învârteală, mă, că eu m-am dus de fiecare dată cu treabă?!", sare nea Mitică, zâmbind pe sub mustaţa tunsă à la Clark Gable. „Da, bă, cu treabă! Păi, ce, am spus eu altceva? Că tu i-ai convins p-ăştia (şi arată spre casele din jur) să-l voteze pe actualul primar", îi face cu ochiul nea Gheorghe.



„Când oi fi mai luminat, candidez eu!"

Din faţa lor, Paraschiv Micu (70 de ani), pensionar, cu o şapcă model comunist trasă pe ochi şi cu o bere în mână, atacă, la rându-i, discuţia: „Noi l-am pus, noi îl schimbăm la anu'! De data asta alegem pe cineva de la noi din sat şi-l alegem din primul tur, ca să nu fie surprize. Într-o bună zi la toţi le trece rândul, şi nu vorbesc de primarul de acu'. Ştiţi cum se spune, că orice cal de cursă lungă ajunge după un timp gloabă". „Da, mă, da' nu e avantajat, dacă se face numai un singur tur de scrutin, fiindcă e în funcţie? N-o să tragă sforile ca să rămână tot el?, îi atrage atenţia nea Mitică. „Trage pă dracu'!", dă neîncrezător din mână nea Paraschiv.

image

„Nu eşti, bă, tu lider local aci? Nu s-au luat toţi după tine la alegeri? Aşa or să se ia şi acu'!" „Bă, când oi mai îmbătrâni şi când or avea oamenii şi mai multă încredere în mine, voi candida la primărie. Poate dă dracu' să nu mă susţineţi!", râde luminându-se la faţă nea Mitică. „Da, mă, te susţinem din primul tur, da' numai dacă ne dai câte trei kile de zahăr în loc de două, trei kile de ulei, trei şepci şi trei găleţi! Nu ca zgârciţii ăia de dau câte una!", râde şi nea Paraschiv dând berea peste cap. Pesemne până la alegerile de anul viitor aveau destul timp de negocieri la „una mică". 

Cum vor fi aleşi primarii anul viitor

- Legea 129/2011 privind modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prevede:
- Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face în biroul electoral de circumscripţie
- Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi exprimate în primul tur de scrutin
- În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa candidaţii care se află în această situaţie
- În cazul în care situaţia de balotaj intervine între doi candidaţi la funcţia de primar, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceştia decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar pe celălalt candidat
- Legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, cu 174 de voturi „pentru", 110 voturi „împotrivă" şi trei abţineri. Motivaţiile în ceea ce priveşte iniţiativa legislativă au fost criza economică şi comparaţia cu alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene, aleşi prin vot uninominal majoritar într-un singur tur de scrutin

„Să-i ia dracu' cu tururile lor cu tot"

Pe strada Crizantemelor - în fapt o uliţă unde bălăriile creşteau în voie -, Petre Ignat (34 de ani) ieşise la poartă să supravegheze un cârd de gâşte, care ciuguleau de zor firele înalte de iarbă, sâsâind nervoase când se apropia de ele cineva străin. Rămas de multă vreme fără serviciu, obligat să-şi muncească pe deşelate peticul său de pământ, sărac şi nevoiaş ca Ţugurlan din „Moromeţii", părea dezgustat de toate maşinaţiunile politice. „Să-i ia dracu' cu tururile şi cu primarii lor cu tot. Ce-mi spun mie că se face economie la buget, dacă ­s-aleg din prima? Ce, îmi revine mie o parte din economia aia? Să fie sănătoşi cu alegerile lor!

image

Altfel, era mai bine când se făceau două tururi, că poate ne mai dădeau şi nouă câte ceva, mai făceau câte o chermeză după ce câştigau. N-am nimic cu primarul ăsta, că e om de treabă, gospodar, că d-aia l-a ales lumea, numai că ar trebui să aibă mai multă grijă de oamenii din sat. La noi se alege omul, nu partidul din care face parte. Să se ştie asta!". Deranjate de vocea ridicată a lui Petre, gâştele gâgâie în cor, sâsâindu-l parcă în ciudă.

„Votează pe şmecherii"

La două uliţe distanţă, îmbrăcat într-un trening albastru, cu o pălărie de paie pe cap şi într-o pereche de papuci scofâlciţi, Nicolae Anghel (60 de ani) se ducea agale la un vecin. La început nu se arată prea interesat de subiect, dar, pe măsură ce-şi expune părerea, se ambalează singur. Are aceeaşi reacţie ca vecinul Ignat: „Să-i ia dracu' cu legile lor, eu ştiu ce fac ei? Dacă votez, nu vedeţi că-mi taie din drepturi?". Întrebat care drepturi îi sunt tăiate, răspunde confuz, părând mai degrabă îngrijorat pentru alţii: „Până acuma nu mi-au tăiat din drepturi, c-am pensia mică şi-o am pe caz de boală, da' nu vedeţi că taie la ăştilalţi?!

E ca şi cum mi-ar tăia şi mie!". Despre alegerea primarilor din primul tur are o părere personală: „La noi, la Cămineasca, se merge la vot fiecare cam cu ai lui. Votează pă şmecherii. Eu am votat cu unul de la un partid şi-a ieşit altul de la alt partid, că are susţinători pe unii buni de gură d-aci, din sat. Să se aleagă, domnule, din primul tur, ca să se termine mai repede cu tămbălăul ieşirii la vot".

Rocada mică, la primărie te ridică

În faţa unei case dărăpănate, acoperită cu carton presat cârpit pe alocuri, Ion Renţea (61 de ani) stă pe o buturugă în tovărăşia a două berze, ce şi-au făcut cuib chiar în stâlpul de înaltă tensiune de la poarta sa. Se vede însă treaba că stâlpul le este util numai berzelor, fiindcă nea Ion nu mai are de mulţi ani curent electric. Singur şi sărac, noaptea îşi dă jos hainele ponosite la lumina lumânării, că nici lampă n-are. Ciung de mâna dreaptă, cu câţiva firfirici primiţi ca ajutor social, munceşte cu ziua pe unde apucă. În curte, câţiva crini portocalii îi înviorează grădina cu „etnobotanice". „Am plantat tutun ca să fumez, că bani de ţigări de unde?!", se plânge omul. Un radio cu baterii l-a informat despre noua lege.

„Eu zic că fiecare trage jărăgaiul pe turta lui, ca să se coacă. Cine n-are jărăgai, moare de foame. Da' ştiţi ce or să facă ăştia de sunt primari acu'? Fac rocada mică, la urmă or să facă rocada mare. Adică ăsta, care e viceprimar acuma, trece primar şi primarul rămâne viceprimar. Zic că se fac economii la buget cu un singur tur? Se face un drac! Bugetu' îl bagă ei în buzunare şi de ăştilalţi îi doare în ceafă. Dacă ai ce să mănânci, mănânci, dacă nu, aşa te culci! Eu am umblat cu mâna asta tăiată să-mi dea o pensie de handicap. Nu m-au băgat în seamă nici la primărie , nici în altă parte. Păi mă mai interesează pe mine că ies ei ca belferii din primul tur sau din al doilea? Mai dă-i în mă-sa pe toţi, cu politica lor cu tot!", spune obidit nea Ion.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite