Primar bun de plată: 125.000 de euro daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Dumitru Nicolae este obligat de Curtea de Apel Galaţi să achite, ca persoană fizică, despăgubiri de peste 500.000 de lei către o firmă căreia i-a refuzat eliberarea unor autorizaţii. Curtea de Conturi a cerut instanţei ca primarul Galaţiului să plătească din propriul buzunar daune către o firmă, după ce acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu. 

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis ieri ca primarul Dumitru Nicolae să plătească din propriul buzunar despăgubiri de peste jumătate de milion de lei pentru că nu a eliberat o autorizaţie solicitată de o firmă privată. Potrivit magistraţilor, această sentinţă este o premieră pentru Justiţia românească. 

Totul a pornit în anul 2008, de la cererea unei firme de construcţii, Simetex SRL, care dorea să obţină aviz pentru mansardarea unor blocuri din municipiul Galaţi. Edilul Dumitru Nicolae (71 de ani) nu a aprobat eliberarea autorizaţiilor, fără a justifica în vreun fel refuzul. Reprezentanţii societăţii s-au adresat justiţiei, cu solicitarea de a se constata acordul tacit, dat fiind că termenul legal pentru transmiterea răspunsului Primăriei expirase.
Nicolae susţine că avea motive justificate să refuze, deoarece, spune el, „lucrările respective afectau la modul negativ urbanistica oraşului". În acelaşi timp, însă, reprezentanţii firmei cu care se afla în litigiu au argumentat că problema nu este dacă se acorda sau nu avizul, ci că nu s-a dat niciun răspuns, ceea ce a blocat activitatea societăţii.

Plata a fost făcută de Primărie

Reclamaţia firmei Simetex SRL s-a judecat la toate instanţele, iar decizia finală a fost ca Primăria să achite 527.866 lei (circa 125.000 de euro), reprezentând cheltuieli de judecată şi daune interese. Banii au fost viraţi în 2010 în contul firmei Simetex SRL, la ordinul lui Nicolae. Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Galaţi, nu a fost de acord cu decizia edilului de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe.

Inspectorii financiari au concluzionat, în urma unui control, că vinovat de producerea prejudiciului este primarul Dumitru Nicolae, care „nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi astfel s-a ajuns ca societatea să apeleze la justiţie". Decizia mai arată că din conturile Primăriei Galaţi vor fi virate Curţii de Conturi 20 de procente din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a edilului până la recuperarea prejudiciului.

„Sunt hărţuit!"

În urma deciziei Curţii de Conturi, Dumitru Nicolae a deschis un proces la Curtea de Apel Galaţi pentru a obţine anularea raportului de control şi anularea imputaţiei. El a justificat contestaţia prin faptul că nu a avut cum să elibereze autorizaţiile,  pentru că nu primise toate actele de la Simetex. „Dosarul era incomplet, nu putea fi aprobat. Sunt victima unei făcături ordinare. Sunt hărţuit pentru că apăr legea!", a declarat edilul. Nicolae mai susţine că legea permite ca Primăria să achite toate cheltuielile legate de procesele în care primarul este citat ca urmare a efectelor unor decizii luate în exercitarea funcţiei: „Legea 215/2001 permite ca toate cheltuielile stabilite de instanţele de judecată să fie plătite de Primărie".

Judecătorii nu au fost însă de aceeaşi părere şi au stabilit că Nicolae să plătească din propriul buzunar cei 125.000 de euro, adică aproape cât salariul primit în cei 11 ani de mandat. Potrivit declaraţiei de avere, primarul, fost director general al combinatului siderurgic din Galaţi, are în conturi, în lei şi valută, echivalentul a circa 150.000 de euro, şi mai multe proprietăţi imobiliare. „Nu plătesc nimic. Mă voi adresa instanţelor internaţionale", a conchis Nicolae.

5 zile este termenul în care edilul Dumitru Nicolae trebuie să achite cei 125.000 de euro. În caz contrar Primăria va plăti penalităţi Curţii  de Conturi.

"Legea 215/2001 permite ca toate cheltuielile stabilite de instanţele de judecată să fie plătite de Primărie. Nu plătesc nimic. Mă voi adresa instanţelor internaţionale.''
Dumitru Nicolae primar Galaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite