Prima licitaţie de capre, un mare eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timiditatea, dar şi preţurile mari i-au ţinut departe pe cumpărătorii de animale expuse în cadrul primei licitaţii de capre, organizată în judeţul Sibiu.

La startul licitaţiei s-au aliniat 20 de producători, cu exemplare din opt rase, de la cele autentice, carpatine, până la rase de import, cum sunt „Alpina franceză" sau rasa „Boer", ajunsă în Europa tocmai din Africa de Sud.

Cumpărătorii spun că preţurile sunt mari

Din cele peste 200 de animale expuse, doar 3 ieduţi şi-au găsit cumpărători în cadrul licitaţiei. Organizatorii spun că oamenii nu sunt obişnuiţi să cumpere în văzul tuturor şi că negocierile se poartă după licitaţie, direct la standurile producătorilor.

„Cumpărători erau pe lângă, le e ruşine să urce pe scenă să ridice paleta. În licitaţie s-au vândut 3 ieduţi, şi se vând după, la boxă. Omul nu este obişnuit, este prima ediţie, e o noutate foarte mare pentru ei", spune Gheorghe Budrală, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sibiu.
De cealaltă parte însă, cumpărătorii spun că nu e vorba de timiditate, ci că totul se rezumă la preţuri, care sunt foarte mari. Iar la rasele de import, oamenii sunt de părere că preţurile nu se justifică. 

„Preţurile sunt foarte mari, am cumpărat trei ieduţi de care am nevoie. Rasele mai exotice sunt scumpe, şi nu e diferenţă între ele şi ale noastre. Or fi bune ele, dar nu la preţurile alea. Să dai nouă milioane pe un ieduţ din ăla şi să scoţi producţie în 2 ani, nu merită", spune Dumitru Luca, în vârstă de 56 de ani, proprietarul unei ferme cu 140 de capre. 

Îi contrazic însă producătorii, care spun că rasele aduse din străinătate au preţuri pe măsura performanţelor. Alpina franceză, de exemplu, are preţuri cuprinse între 400 şi 800 de euro per exemplar, dar şi o producţie de lapte de până la patru litri pe zi, faţă de un litru, cât produce capra românească.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite