Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: Contractul Nokia - CJ Cluj nu conţine referiri la salarii compensatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul încheiat la deschiderea fabricii din Jucu, între reprezentanţi ai companiei şi autorităţile judeţene, nu conţine nicio referire la protecţia socială a angajaţilor, a adeclarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, transmite agenţia Mediafax.

În contract există doar clauze legate de investiţia în sine, a declarat, joi, Alin Tişe, pentru Mediafax.

Tişe a declarat, la finalul primei şedinţe a comisiei Nokia de la CJ Cluj, care a analizat contractul cu compania finlandeză, că are discuţii cu doi "investitori importanţi" pentru a lua locul fabricii Nokia de la Jucu.

Preşedintele CJ spune că, de altfel, aceste lucruri, protecţia socială a angajaţilor, nu ţineau de autorităţile locale, ci ar fi trebuit să apară în contractul colectiv de muncă negociat de Nokia şi sindicate şi semnat în februarie.

"Am avut o primă întâlnire în comisia constituită de consilierii judeţeni şi am făcut o primă analiză a contractului încheiat de CJ Cluj cu Nokia. În contractul pe care îl avem cu Nokia nu sunt prevăzute chestiuni care ţin de aspectul social, acestea trebuind să facă parte din contractul colectiv de muncă încheiat între Nokia şi sindicate. Contractul Nokia - CJ Cluj vorbeşte strict de investiţie şi de condiţiile în care ea se realizează. Am discutat şi despre problemele sociale generate de plecarea Nokia şi am decis, în condiţiile în care în contract nu se regăseşte această prevedere în sarcina CJ, să ne implicăm în negocierile derulate între sindicate şi Nokia ", a spus Tişe.

Contractul colectiv de muncă semnat în februarie nu conţine însă nici o referire la salarii compensatorii. Astfel încât, finlandezii sunt obligaţi să le acorde diponibilizaţilor doar cele două salarii menţionate în contractul colectiv pe ramură.

Inexistenţa referirilor la protecţia socială în caz de concediere, a atras nenumărate critici la adresa liderilro sindicali de la Nokia, care au reuşit să obţină pentru ei drepturi pierdute prin noul Cod al Muncii, dar nu au discutat soarta membrilor de sindicat în eventualitatea unor disponibilizări.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro. Acum, ei părăsesc România, trimiţând în şomaj aproximativ 2.200 de persoane.

Fabrica se închide la sfârşitul anului, dar angajaţii îşi vor mai primi salariile până în martie, inclusiv.

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, în urmă cu o săptămână, într-o şedinţă ordinară, înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul român pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite