Preşcolarii au televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceai cald şi biscuiţi, plastilină şi creioane colorate, zumzet vesel de voci care mai subţiri, care mai peltice, prichindei tolăniţi în "pufuri" roşii şi portocalii, cu ochii zgâiţi de

Ceai cald şi biscuiţi, plastilină şi creioane colorate, zumzet vesel de voci care mai subţiri, care mai peltice, prichindei tolăniţi în "pufuri" roşii şi portocalii, cu ochii zgâiţi de mirare la clovnul Pompilică, mare maestru în figurine năstruşnice din baloane. Forfotă mare la recenta lansare a primului canal educativ pentru preşcolari, Boom HOP!, dedicat special micuţilor cu vârste de la 1 la 7 ani. Fără violenţă, fără pauze publicitare, cu programe care să corespundă cerinţelor emoţionale ale vârstei, cu emisiuni pline de modele pozitive, proiectate şi create cu ajutorul unei echipe de psihologi, Boom HOP! îşi propune să vină în sprijinul părinţilor şi să-i ferească pe copii de numeroasele mesaje nepotrivite care-i bombardează pe tot parcursul unei zile.
Potrivit unui studiu făcut public de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în decurs de două săptămâni, în luna februarie 2006, au fost inventariate nu mai puţin de 7.581 de scene violente în cadrul programelor "de la televizor". Că ai noştri copii sunt mult prea expuşi mesajelor cu un conţinut violent o dovedeşte însă şi o simplă vizită într-o grădiniţă. Dacă prichindeii de dinainte de "89 se uitau la "Mihaela şi Azorel" şi la "Nu zaiţ pagadi", preşcolarii zilelor noastre au preferinţe care stârnesc îngrijorarea: "Spioanele", "Witch", "Transformers", "X-men", "Spiderman", "Xiaolin Showdown", "Regele Shaman" sau "Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!". Ce au toate în comun? ţi-o va spune orice pici: "Sunt cu bătaie", "Cu roboţi", "Cu mutanţi", "Cu monştri şi cu lupte pentru salvarea universului". şi, în ciuda faptului că i-au adus părinţii la lansarea unui post de televiziune educativ, cu un conţinut nonviolent, copilaşii prezenţi la inaugurarea Boom HOP! nu l-au lăsat în pace pe clovnul Pompilică până când acesta nu le-a făcut, din baloane, săbii, puşcoace, armuri şi caschete, ca să se lupte eroic în mijlocul sălii de festivităţi. Menite să facă să dispară tocmai aceste comportamente agresive, emisiunile care vor rula pe Boom HOP! au fost puse la punct în funcţie de diferitele vârste ale copiilor: vor fi emisiuni pentru cei cu vârste de 1-3 ani, precum şi programe destinate celor mai măricei, de 3-7 ani, care merg deja la grădiniţă.

Ofertă specială pentru grădiniţe
Odată cu lansarea canalului tv pentru preşcolari, a fost lansat şi un proiect special dedicat grădiniţelor din toată ţara. Concret, la cererea grădiniţelor, Boom HOP! poate fi instalat gratuit în instituţiile de învăţământ pentru preşcolari, în sprijinul copiilor şi al educatoarelor.

Programul urmăreşte activităţile zilnice ale copilului
* 5.30-6.30 - matinalul este dedicat celor mai mici dintre cei mai mici, 1-3 ani, pentru că ei se trezesc primii...
* 6.30-8.00 - emisiunea "Năzdrăvanii", cu scopul de a-i încuraja pe cei mici să desfăşoare, fără prea multe nazuri, rutina zilnică: trezirea, îmbrăcarea, spălatul pe dinţi, precum şi toate celelalte activităţi care precedă plecarea la grădiniţă. Toate componentele emisiunii sunt scurte, de aproximativ 5 minute, şi intercalate cu pauze, în care apare pe ecran ceasul care-i atenţionează pe copii că trebuie să plece la grădiniţă
* 8.00-13.00 - program destinat celor mai mici de 3 ani, care nu merg la grădiniţă
* 13.00-16.00 - emisiunea adresată copiilor de 3-7 ani, care se întorc de la grădiniţă
* 16.00-19.00 - program pentru întreaga familie, când părintele îşi îndreaptă toată atenţia spre cel mic
* 19.00-20.00 - program de "noapte bună": copiii se pregătesc de culcare, după ce li s-au reamintit obiceiurile bune (mâncat, spălat pe dinţi etc.)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite