Preotul, justiţia şi clopotul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Anei Rusu, vecina care a reclamat zgomotul clopotelor, se află chiar lângă biserica şi cimitirul greco-catolic
Casa Anei Rusu, vecina care a reclamat zgomotul clopotelor, se află chiar lângă biserica şi cimitirul greco-catolic

Preotul Petru Stîne, din comuna Mihaţ, a fost dat în judecată de o vecină, care susţine că o deranjează zgomotul produs de clopotele bisericii.

Părţile implicate în conflict sunt preotul greco-catolic Petru Stînea şi Ana Rusu, o localnică ortodoxă, a cărei casă se află lângă biserica greco-catolică. În acţiunea înregistrată la Judecătoria Alba Iulia, Ana Rusu solicită daune de 170.000 de lei pentru „starea de disconfort" produsă de construirea cimitirului în apropierea locuinţei sale şi de zgomotul clopotelor.

Studiu de impact cu aviz favorabil

Preotul Petru Stînea a declarat că a crezut, iniţial, că este vorba despre o glumă, dar când a constatat că reclamanta a plătit taxă de timbru de peste 6.000 de lei, atunci a început să îşi caute un avocat. Cele două clopote care stau la baza scandalului au 360 de kilograme. Unul a fost donat de o comunitate catolică din Germania. Al doilea clopot a fost donat de credincioşi. Parohia greco-catolică din Mihalţ are aproximativ 300 de enoriaşi.

„Sună foarte tare. Le trag la 8 dimineaţa, la amiază, seara. Când trage tare şi la podul Târnavei se aude. Am copil mic pe care îl trezeşte de fiecare dată. Sună aşa de tare de ne strică capul. Trage şi câte o jumătate de oră. Pune numa copii să tragă clopotele, nu are un om acolo", a spus Ana Rusu, vecina nemulţumită de zgomotul produs de clopote.

Pentru a fi în legalitate, preotul Stînea a comandat şi un studiu de impact asupra mediului pentru care a plătit 1.000 de euro. „Am considerat că trebuie să fim în regulă cu tot ce am construit aici, biserică, cimitir, cu clopotele, care acum sunt contestate de credincioşii ortodocşi. Ni s-a dat aviz favorabil. Poziţia preotului este susţinută şi de reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului. „Nu credem că este o sursă continuă de zgomot care să derenjeze liniştea locuitorilor din zonă", a spus Filon Voloşeniuc, şeful serviciului Monitorizare APM Alba. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite