Premieră chirurgicală pe un pui de om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din radiografie se observă cele şase şuruburi implantate de Profesorul Gheorghe Burnei (dreapta)
Din radiografie se observă cele şase şuruburi implantate de Profesorul Gheorghe Burnei (dreapta)

Profesorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, a îndreptat coloana unei fetiţe de doi ani, născută cu trei vertebre malformate. Şase şuruburi au fost implantate în corpul micuţei. Medicul Gheorghe Burnei (59 de ani), şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică a spitalului de copii „Marie Curie“ din Bucureşti, a efectuat ieri o intervenţie chirurgicală în premieră naţională.

El a operat-o pe micuţa de doi ani şi jumătate Maria Georgiana Bochiş, din Oradea, care s-a născut cu o gravă malformaţie la nivelul coloanei vertebrale.

Aceasta avea trei vertebre crescute doar pe jumătate, "hemivertebre" cum li se spune, care îi aplecau corpul în partea stângă, din cauza unghiului în care se aflau. „Cea de la nivelul toracelui crescuse oblic, sub un unghi de 30 de grade, iar celelalte două, de la nivelul lombar, erau sub câte un unghi de 65 de grade.

Astfel, deviaţia totală a coloanei era de 90 de grade în lateral. Fetiţa mergea aplecată, însă riscurile erau şi mai mari. Această deformare putea deveni rigidă şi exista pericolul unor pareze şi paralizii. În plus, mai era şi sindromul de insuficienţă toracică, care i-ar fi putut afecta organele interne", a explicat ortopedul Burnei. Acesta a adăugat că aceste complicaţii puteau condamna copilul la o soartă grea, în care să devină dependent de familia sa.

Operaţia a durat şase ore

Operaţia este, de fapt, o metodă a profesorului, „abordul Burnei", şi presupune intervenţii la mai multe niveluri. În fapt, medicii au scos cele trei hemivertebre şi i-au îndreptat coloana fetiţei cu ajutorul unor şuruburi. După şase ore de intervenţie chirurgicală, acesteia i-au fost implantate şase şuruburi, câte două la nivelul unor vertebre vecine celor scoase.

„Operaţia a decurs bine. Cea mai dificilă parte a lucrării a fost cea de la nivelul lombar, la vertebrele L4 şi L5, unde a trebuit să apelăm la un artificiu. Am fost nevoiţi să ancorăm şi bazinul, care era deformat oblic, dar cred că am reuşit astfel să redresăm toate poziţiile vicioase. Să sperăm că nu vom avea parte de complicaţii, pentru că în astfel de intervenţii riscurile neurologice sunt foarte mari", a declarat chirurgul, după operaţie. Este pentru prima oară când în România se efectuează acest tip de intervenţie pentru trei vertebre. Până acum, dr. Burnei a operat în acest fel pacienţi care aveau probleme la câte o singură vertebră.

Maria Georgiana Bochiş este cel de-al doilea copil al Lenuţei Bochiş, o vânzătoare din Oradea. Ea mai are un băiat de 24 de ani şi şi-a dorit foarte mult al doilea copil, astfel încât a avut-o pe Maria la 44 de ani. Nu şi-a dat seama că micuţa s-a născut cu probleme decât mai târziu. „La cinci luni şi jumătate, un doctor de la noi a observat că fetiţa are ceva şi m-a trimis să-i fac o radiografie la şold. Apoi, dintr-o investigaţie în alta, am ajuns să aflu de boala ei. Sincer, când era mică, nu am observat nimic, dar, pe măsură ce creştea, coloana ei era din ce în ce mai curbată. A învăţat să meargă, dar era aplecată. Mi s-a spus că în România un singur om o poate salva, dr. Burnei, şi am venit la el", povesteşte Lenuţa Bochiş.

„Mama, da' nenea dotolu iubeşte copiii?"

Maria este vioaie şi voinică, spune mama ei, şi asta îi face pe părinţi să spere că va trece uşor peste greaua intervenţie şi peste toată recuperarea care va urma: „Este o minune de la Dumnezeu că are aşa multă energie în ea. Când i-am spus că venim la Bucureşti la un doctor care o va face bine, m-a întrebat: «mama, da' nenea dotolu iubeşte copiii?»".

„Nenea dotolu", profesorul Burnei, ne-a spus ieri că fetiţa ar putea respira fără aparate după câteva zile de la operaţie şi crede că ea va putea părăsi spitalul după două săptămâni. Dreaptă şi pe picioarele ei.

“Deformarea coloanei putea deveni rigidă şi exista pericolul unor pareze şi paralizii."
Prof. Gheorghe Burnei
ortoped pediatric

6 şuruburi i-au fost implantate în coloană micuţei Maria Georgiana Bochiş pentru a i se îndrepta coloana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite