Premieră: protest pentru banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiarii de fonduri europene au protestat în faţa Autorităţii de Management
Beneficiarii de fonduri europene au protestat în faţa Autorităţii de Management

Sute de proiecte pe bani europeni s-ar putea împotmoli din cauza reducerii prefinanţării, de la 30% la 10% din valoarea totală a unui proiect.

Zeci de beneficiari ai fondurilor europene au participat miercuri la un protest desfăşurat în faţa sediului Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU). Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale acuză Autoritatea c-a provocat blocarea a sute de proiecte, multe strategice, prin schimbarea  din mers a procedurilor.

Măsura care va avea cel mai grav impact, în opinia celor care derulează proiecte europene, este diminuarea cu două treimi a prefinanţării, de la 30% la 10% din valoarea proiectului. Autoritatea şi-a justificat decizia prin procentul infim al rambursărilor: în trei ani s-au acordat prefinţări de 600 de milioane de lei, însă au fost depuse cereri de rambursare (cu facturile aferente) pentru doar 14% din sumă. Prin urmare, diminuarea prefinanţării ar fi, susţine Autoritatea, o metodă de acccelerare a absorbţiei fondurilor de la Uniune.

Cei prezenţi la protest au o părere contrară. Dimpotrivă, explică ei, modificarea, mai ales că se aplică retroactiv, nu face altceva decât să scadă absorbţia - sute de proiecte, unele strategice, sunt în pericol de a se bloca fiindcă nu vor exista bani pentru continuarea activităţilor, atrag atenţia protestatarii.

Asociaţia „Salvaţi copiii”, de exemplu, are de restituit aproximativ 1,5 milioane de lei.  Gabriel Ungureanu, coordonator local pe unul dintre proiectele implementate de asociaţie explică efectele măsurii notificate la începutul lunii: „În loc să cumpărăm rechizite pentru copiii de care ne ocupăm în cele 32 de centre existente în ţară, dăm înapoi diferenţa de prefinanţare. Asta înseamnă blocarea activităţii”.

Pe termen lung, s-ar putea ca tot mai puţini oameni să fie interesaţi de proiectele europene. Ba chiar, există riscul ca cei angajaţi acum în proiecte să se retragă, deoarece unele organizaţii nu mai au bani nici măcar de salarii, dacă înapoiază prefinanţarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite