„Prefer un ziar bun decât ştiri de la TV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rozalia Nagy este o pensionară în vârstă de 59 de ani din Dej, abonată la ziarul „Adevărul“.

 „Citesc acest ziar de câţiva ani. Îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară. Decât să mă uit la televizor, mai bine citesc un ziar", mărturiseşte femeia. A fost cadru medical, motiv pentru care urmăreşte cu interes toate articolele pe teme medicale. „«Adevărul» este un ziar complex şi e destinat tuturor, indiferent de vârstă. Iar de preţ nu are sens să vorbesc. Este accesibil şi pentru pensionari", spune Rozalia. „Când lucram, «Adevărul» era nelipsit dimineaţa. De când m-am pensionat, cărţile care vin cu ziarul îmi ocupă tot timpul. Recitesc cu drag volumele preferate din tinereţe", mai spune ea.

Învăţământul la domiciliu e o soluţie

Mă bucur că am văzut pe site-ul Fundaţiei Dinu Patriciu un articol despre homeschooling, dar mi-aş dori ca informaţiile furnizate să trateze mai multe aspecte ale studiului la domiciliu. Mă refer mai ales la aşa-zisul contra-argument al socializării. Nu este adevărat că homeschooling-ul presupune lipsa socializării, dimpotrivă, face posibilă o socializare autentică şi diversă. Autentică, deoarece copilul nu mai este parte dintr-o instituţie, cu toate constrângerile şi raporturile inegale de putere. Diversă, deoarece nu mai este izolat laolaltă cu copii de aceeaşi vârstă cu el pentru cea mai mare parte a zilei.

Copilul educat acasă are la dispoziţie o lume întreagă pentru a socializa, nu doar clasa în care ar fi fost închis zilnic la şcoală. Părinţii îl includ în viaţa lor, îl iau cu ei pe unde merg (nu numai în excursii), îi fac cunoştinţă cu oameni de toate vârstele. Imaginea unui copil închis în casă cu cărţile în faţă nu corespunde realităţii homeschooling-ului. Copilul educat acasă poate ieşi în parc oricând vrea, poate participa la evenimente culturale şi sportive, poate pleca în timpul săptămânii la munte sau la mare, poate ieşi la joacă în orice moment.

Sigur, este răspunderea părinţilor să facă posibilă o asemenea viaţă, însă cei care aleg homeschooling-ul sunt conştienţi de acest lucru şi chiar bucuroşi să-şi petreacă timpul cu copiii lor şi să le ofere tot ce pot. Alegerea aceasta nu e făcută cu uşurinţă şi, oricum, nu orice fel de părinte ar face-o. E nevoie de o anumită fire şi de multă iubire pentru copil. Andreea Ursu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite