Prea puţini psihologi în şcolile din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunicarea între părinţi şi copii poate împiedica o tragedie
Comunicarea între părinţi şi copii poate împiedica o tragedie

Numărul insuficient al consilierilor şcolari şi lipsa pregătirii lor de specialitate, dar şi frica elevilor de a li se destăinui sunt barierele în lupta împotriva depresiei din timpul adolescenţei

Mulţi specialişti provin din rândul pedagogilor, sociologilor sau al persoanelor (educatoare, învăţătoare) care au absolvit ulterior o facultate de profil şi care au trecut pe posturi de consilieri şcolari. În şcolile din România există doar 2.200 de consilieri şcolari la aproape 3 milioane de elevi. Noua Lege a Educaţiei spune însă că în şcoli prezenţa psihologilor este obligatorie.

Tragedii la indigo

Între timp însă s-a ajuns că un consilier şcolar trebuie să aibă grijă de peste 1.300 de elevi. De multe ori, problemele elevilor nu ajung la urechile specialiştilor, iar până la tragedie nu poate fi decât un pas. În ultimele săptămâni, trei elevi au încercat să se sinucidă aruncându-se în apele Jiului, iar doi dintre ei nu au mai putut fi salvaţi. Raluca Drăguşin, eleva eminentă dispărută la 18 mai, a fost găsită, după câteva zile, în lacul de acumulare din zona insuliţei din Târgu-Jiu. Raluca le mărturisise prietenilor intenţiile sale sinucigaşe. Când a fost scoasă din apă, tânăra avea legat la gât un rucsac în care erau pietre şi o sticlă cu alcool.

La mai puţin de o săptămână, un alt licean a fost găsit înecat în acelaşi mod în Jiu. O fată de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Generală din Stăneşti, judeţul Gorj, a avut însă noroc. Ea a fost salvată la timp, după ce s-a aruncat în Jiu. După cele trei tragedii, psihologii şcolari au întocmit chestionare prin care vor să urmărească starea psihică a tinerilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite