Postliceale asaltate de tineri fără Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calificările diverse acordate de aceste şcoli, de la asistenţi medicali până la ghizi turistici, informaticieni sau vameşi, sunt recunoscute de autorităţi. Majoritatea candidaţilor care s-au înghesuit să-şi depună dosarele în ultimele zile sunt elevi care au picat Bac-ul în sesiunea de toamnă.

Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila" din Bucureşti îşi are sediul într-o casă de pe strada Viitorului. Coincidenţă sau nu, cei care îi calcă pragul o fac tocmai cu această speranţă: că vor putea să-şi schimbe în bine anii care vin.

Pentru liceenii care au picat Bac-ul, această instituţie reprezintă o şansă. Pentru a urma cursurile prin care pot deveni asistenţi medicali, ei nu au nevoie de diploma de Bacalaureat. Mai mult, certificatul de competenţe pe care îl primesc la final le deschide poarta către spitalele din Europa. „E o meserie care se caută, sunt mai multe perspective şi îmi place. Aş vrea să lucrez afară, că nu se compară", spune Adrian (19 ani), care a venit din Câmpulung, judeţul Argeş, să se înscrie la postliceală, după ce a picat examenul de maturitate.

Alţi candidaţi la postliceale sunt oameni care, deşi au studii superioare, vin să înveţe o meserie care se caută. „S-a  creat o isterie anul acesta pentru că procentul de picaţi la Bac e foarte mare, dar şcoala noastră e privilegiată, pentru că la noi nu predomină cei care nu au luat Bac-ul. Majoritatea sunt oameni instruiţi. Avem absolvenţi de facultate care vin la reconversie", explică Liliana Murguleţ, directoarea şcolii bucureştene. Alina (25 de ani), din Brăila, este într-o astfel de situaţie. Ea s-a mutat de trei ani în Capitală şi deocamdată are un job de mecanic auto, după ce a făcut doi ani de medicină la Galaţi. „Actuala meserie mi se pare prea dură şi m-am gândit să fac ceva mai feminin. Aşa că mă înscriu la asistenţi medicali. Am cele mai multe posibilităţi de angajare şi pot să profesez oriunde aş emigra", explică tânăra. Elevii şcolii sanitare pot urma trei specializări: asistent medical generalist, asistent de farmacie şi asistent de balneo-fizio-kinetoterapie. Cei mai mulţi aleg specializarea generalistă. „Este mai ofertantă, îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă bine remunerat, mai ales în mediul privat", explică directoarea Murguleţ.

Angajatorii pot strâmba din nas

Întrucât şcoala e înscrisă în „Modulul European de Nursing", alături de cele mai bune şcoli sanitare din Europa, cursanţii pot face practică în marile spitale europene. Deşi nu au nevoie de Bac pentru a-şi obţine certificatul de competenţă, tinerii pot avea probleme la angajare. Şeful Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spune că în general, tinerii care fac astfel de şcoli ajung pe posturile de la baza ierarhiei profesionale. „Şcolile postliceale nu sunt învăţământ care să se axeze pe teorie, ci mai mult pe aptitudini practice. Trebuie reţinut că în Uniunea Europeană dacă nu au Bac, diploma de asistent medical le ajută doar în găsirea unui post inferior, de infirmieră."

53% promovaţi la bac

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat ieri că au promovat cele două sesiuni de Bac din acest an 111.125 de candidaţi. Şcolile postliceale, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt cu taxă şi funcţionează în baza unei autorizări acordate de Ministerul Educaţiei. Domeniile în care sunt pregătiţi cursanţii acestor şcoli sunt dintre cele mai diverse, de la cel sanitar până la vămi, informatică sau turism.

Bătaie pe locuri, la Iaşi

La şcoala postliceală privată FEG şi la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat „Grigore Ghica Vodă" din Iaşi concurenţa a fost de 3 candidaţi pe loc. Conducerea FEG susţine că 80% din cele 600 de locuri puse la dispoziţie sunt deja ocupate. Aproape jumătate dintre candidaţi nu au promovat Bac-ul. Conducerea şcolii postliceale susţine că aproape jumătate dintre candidaţi nu au promovat examenul de maturitate. „Anul trecut, aproximativ 30% din cei care s-au înscris nu aveau Bac-ul luat, iar anul acesta se observă o creştere de până la 40-45%. Cam 40% din cei înscrişi optează pentru domeniul medical, restul, în creştere, aleg domeniul serviciilor", explică Cristian Stanciu, directorul FEG Iaşi. La Şcoala Postliceală Sanitară de Stat, pe cele 150 de locuri s-au „bătut" nu mai puţin de 550 de candidaţi. Ultima medie de intrare a fost 5,20.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite