Posibilităţi multiple de plată a taxelor de studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care îşi pot plăti taxa de studii elevii care învaţă într-un liceu particular nu este standard. Conducerile instituţiilor de învăţământ private oferă posibilităţi de plată

Modul în care îşi pot plăti taxa de studii elevii care învaţă într-un liceu particular nu este standard. Conducerile instituţiilor de învăţământ private oferă posibilităţi de plată multiple, încercând să nu îi constrângă pe elevii-clienţi să plătească la o dată fixă sau să dea toţi banii la începutul anului. Mai mult decât atât, directorii liceelor afirmă că nu sunt chiar aşa de stricţi în ceea ce priveşte data de plată. "Îi înţelegem dacă se întâmplă să nu plătească vreo rată la timp. Doar n-o să dăm copilul afară din şcoală", a spus prof. Liliana Romaniuc, directorul Liceului "Richard Wurmbrand" din Iaşi.
Plata în rate
Cele mai multe licee preferă să primească banii în rate lunare, dar asta nu înseamnă că nu au şi alte opţiuni de plată. La Grupul şcolar de Arte şi Meserii "Spiru Haret" din Bucureşti, taxa poate fi achitată lunar, dar şi în două părţi, o dată la începerea semestrului şi încă o dată până la vacanţa de iarnă. Liceul "Vasile Goldiş" din Arad încasează taxele în trei rate, iar prima dintre ele trebuie achitată la începutul anului, după cum ne-a declarat directorul liceului, prof. Romeo Trifa. Cei de la liceele "Hyperion" şi "Cronos" din Bucureşti, preferă să primească banii în patru rate egale. Prof. Mariana Manole, directorul-adjunct al Liceului "Cronos" din Bucureşti spune că ofertele sunt diversificate pentru că nu toţi cei care îşi aduc copiii să studieze la ei au posibilităţi de plată similare. Directoarea de la Liceul "Richard Wurmbrand" din Iaşi spune că liceele particulare nu se adresează doar familiilor foarte bogate, ci şi familiilor mai sărace, care nu au bani să dea pe meditaţii, la particular fiind gratuite, aşa că modalitatea de plată trebuie să fie accesibilă tuturor.

Costuri asemănătoare atât în provincie, cât şi în Capitală
Nu se poate vorbi de o delimitare foarte clară în ceea ce priveşte preţurile practicate în provincie şi cele din Capitală. O parte din conducerile liceelor din ţară practică preţuri apropiate de ale celor din Bucureşti. Dacă la Colegiul Preuniversitar "Dr. I.C. Cantacuzino" din Bucureşti taxa este de 2.600 de lei pe an, la Liceul "Richard Wurmbrand" din Iaşi preţul este de 2.300 de lei pe an. Există în provincie şi locuri unde se poate studia mai ieftin, cum este Liceul Teoretic "Eugen Nicoară" din Reghin, care percepe o taxă de studiu de 1000 de lei pe an. Sunt şi în Capitală licee care au preţuri mai mici, cum ar fi "Cronos", unde anul şcolar costă 1.200 de lei. Un an de studiu costă 1.600 de lei la Grupul şcolar de Arte şi Meserii "Spiru Haret" din Capitală, iar la Liceul "Hyperion" din Bucureşti - 1.800 de lei. Directorii liceelor, care percep taxe mai mari de şcolarizare, spun că situaţia este normală, pentru că ei oferă servicii mai bune. "Noi oferim gratuit manualele, transportul şi abonamente la diferite reviste ştiinţifice", afirmă Ion Muga, directorul de la "Cantacuzino".

"Liceele particulare nu se adresează doar familiilor foarte bogate, ci şi familiilor mai sărace, care nu au bani să dea pe meditaţii, la particular fiind gratuite, aşa că modalitatea de plată trebuie să fie accesibilă tuturor"
prof. Liliana Romaniuc
directorul Liceului "Richard Wurmbrand"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite