Porcul de Crăciun, la mica publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a nu fi amendaţi, crescătorii de porci preferă să-şi vândă animalele direct din cocină
Pentru a nu fi amendaţi, crescătorii de porci preferă să-şi vândă animalele direct din cocină

Ţăranii au găsit o metodă nouă de a plasa marfa direct la cumpărător, după ce au aflat că este interzis transportul animalelor. Înainte de Sărbători, rubricile de mică publicitate ale ziarelor locale sunt pline de anunţuri de vânzare a porcilor, iar preţurile cerute sunt aceleaşi cu cele din târguri.

Ţăranii sătmăreni îşi vând porcii prin intermediul rubricilor de mică publicitate, de teama amenzilor.

Conform reprezentanţiilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare (DSVSA), transportul porcului dintr-o localitate în alta este interzis, iar valoarea unei amenzi este între 750 şi 1.500 de lei.

Ţăranul îşi publică anunţul şi aşteaptă telefonul. Clienţii trebuie să meargă la domiciliul vânzătorului pentru a ridica animalul. Gama de anunţuri este diversificată, de la şoldănei la porci de 180 de kilograme.

Maria Csengeri şi-a pus şi ea anunţ la mica publicitate. Din cei şapte porci a reuşit să vândă până acum cinci. „Telefonul îmi sună încontinuu. Aproape în fiecare an dau astfel de anunţuri, iar porcii se vând foarte bine", a declarat Maria Csengeri, din localitatea Lazuri.

Preţul se negociază

Andrei Roşu a vândut deja un porc gras de 180 de kilograme. „Mai am unul de 150 kg, ceilalţi i-am vândut. Săptămâna trecută au fost doi sătmăreni care au venit după porci până în Marna", a spus bărbatul.

Un kilogram de carne de porc se vinde cu 8 lei, dar sunt persoane dispuse să negocieze.

„Eu vând porcul la 8,5 lei pe kilogram, dar se poate negocia. În prima fază cumpărătorul îmi aduce un avans, iar când vine să ridice animalul, îmi dă restul de bani", a mai spus Andrei Roşu.

Toţi vânzătorii contactaţi prin telefon dau asigurări că porcul are toate actele medicale în regulă.
„Tot ce mai trebuie făcut, după ce ţi-l cumperi, sunt analizele medicale la veterinar", a adăugat Andrei Roşu.

Coadă la control

Sute de gorjeni stau zilnic la coadă în faţa centrelor de analiză pentru că aparatura de depistare a trichinelozei, veche de aproape 20 de ani, trebuie repornită după fiecare test.

„Aparatele sunt prevăzute cu un bec care emite multă căldură şi se încălzeşte ecranul", a explicat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Anual, în judeţul Gorj se sacrifică 80.000 de animale care pot fi verificate în 54 de centre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite