Ponta anunţă că nu dispar contribuţiile la sănătate, după ce propunerea lui Eugen Nicolăescu a iscat discuţii între liderii USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu
Eugen Nicolăescu

Premierul Victor Ponta a declarat că a avut o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a lămuri ce-i cu varianta liberalului Eugen Nicolăescu de finanţare a sistemului de sănătate. Concluzia: contribuţiile la sănătate nu dispar, iar politicienii din USL trebuie să înceteze să mai fie “mici vedete”.

Ponta a declarat că este doar o propunere personală a lui Nicolăescu, nici măcar a PNL, aşa cum o prezentase ieri fostul ministru al sănătăţii.

"Nu există aşa ceva, nici vorbă. A fost o propunere personală a lui Nicolăescu. Am discutat cu Crin Antonescu şi, de acum încolo, nu se va mai întâmpla ca fiecare să fie vedetă pe domeniul lui. Eu nu conduc un Guvern ca acela al Convenţiei Democrate, în care fiecare iese pe stradă şi îşi dă cu părerea, astfel încât şi membrii PNL, şi membrii PSD care vor să aibă idei năstruşnice trebuie să vină să le discutăm întâi la USL", a spus Ponta, citat de agenţia Mediafax.

“Strategia” liberalului Eugen Nicolăescu pentru finanţarea sistemului de sănătate a stârnit un uriaş scandal, la numai câteva ore după ce a fost mediatizată.

Potrivit liberalului, fost ministru al sănătăţii, contribuţiile ar trebui să dispară cu totul, atât cele plătite de angajator (5,2% din salariu), cât şi cele ale angajatului (5,5%), fie de cele reţinute din pensii.

Sistemul va fi finanţat, a explicat Nicolăescu, de la bugetul de stat, pentru pachetul cu servicii de bază.

Pentru restul, vor exista alte două surse. Mai întâi, o “taxă de solidaritate” plătită de salariaţi şi care ar urma să fie între 3 şi 5% din salariu.

Aceasta ar trebui să completeze sumele date de la buget, pentru toată lumea, adică să nu fie bani care să-i acopere salariatului respectiv eventuale cheltuieli de sănătate supliemntare.

A treia sursă, în cazul celor care-şi permit şi doresc, vor fi asigurările private.

Formula aceasta a fost explicată de Nicolăescu la o întâlnire cu câteva cadre medicale şi a fost prezentată de acesta ca fiind o propunere a PNL.

Liberalul a spus aseară că nu a definitivat încă întreaga strategie, dar lucrează la ea şi o va definitiva în iunie.

Scandalul iscat l-a determinat pe Victor Ponta să lămurească împreună cu şeful liberalilor proiectul Nicolăescu.

Acum, Ponta încearcă să liniştească spiritele şi spune că nu există nicio intenţie de a scoate contribuţiile la sănătate şi dă vina pe vedetismul unor politicieni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite