Pomicultorii din Bolvasnita isi vand merele, perele si prunele in pietele din Timisoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taranii din comuna Bolvasnita, de langa Caras-Severin, traiesc din vanzarea merelor, perelor si prunelor recoltate din livezile proprii. "Toti localnicii au cate 0,5-2 hectare de teren cultivat cu

Taranii din comuna Bolvasnita, de langa Caras-Severin, traiesc din vanzarea merelor, perelor si prunelor recoltate din livezile proprii. "Toti localnicii au cate 0,5-2 hectare de teren cultivat cu pomi fructiferi. Pentru a castiga bani, isi vand poamele in pietele din Timisoara, Caras-Severin si Lugoj. Se unesc cate doi-trei, isi pun merele intr-o masina si merg cate 100 kilometri pana la piata din Timisoara, aici fiind preturile cele mai bune", ne-a povestit Petru Mihailescu, primarul comunei. Daca merele, perele, nucile si ciresele ajung in pietele importantelor orase din zona, prunele sunt transformate in tuica. "Oamenii au si soiuri de prune pentru consum ca atare, dar in cea mai mare parte prunele sunt folosite pentru tuica. Ei ar vrea sa vanda tuica, dar pentru ca nu au cui, o folosesc in gospodarii", spune primarul.
Aproape toata recolta din acest an a fost distrusa de grindina
In Bolvasnita sunt cultivate cu meri 99 hectare, cu peri 13 hectare, pruni - 206 hectare, ciresi - 3 hectare si nuci - 4 hectare. Daca anul trecut productia de mere a fost de 1.920 tone, cea de pere de 65 tone, iar cea de prune de 9 tone, anul acesta, oamenii sunt foarte suparati pentru ca aproape toata recolta le-a fost distrusa de bruma din primavara si grindina din mai. "Mai mult de 80% din productie este afectata. Prune nu mai sunt deloc, iar mere si pere foarte putine", a mai spus primarul. Pomicultorii se multumesc acum sa comercializeze merele si perele de vara, preturile fiind de 20.000-25.000 lei.
Satenii vor sa se asocieze pentru a vinde mai usor fructele
In incercarea de a valorifica mai bine productia, satenii din Bolvasnita s-au gandit sa se uneasca intr-o asociatie. Poate in acest fel vor determina vreun procesator sa vina sa le ia marfa din localitate si sa nu mai fie ei nevoiti sa se deplaseze pana in pietele din Timisoara. "Din pacate, in zona nu exista nici o unitate de procesare a fructelor, iar oamenii nu au posibilitatea sa se uneasca pentru a deschide una. Exista posibilitatea accesarii unor fonduri SAPARD, dar, pe langa fondurile europene, este nevoie de cofinantare, iar localnicii abia reusesc sa traiasca de pe o zi pe alta", a mai spus Mihailescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite