Politizarea învăţământului continuă în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o bătălie cumplită între membrii coaliţiei pentru a-şi numi directorii. Peste tot s-au făcut presiuni, de la inspectori generali şi până la directori de şcoală. Normal ar fi ca şefii

Este o bătălie cumplită între membrii coaliţiei pentru a-şi numi directorii. Peste tot s-au făcut presiuni, de la inspectori generali şi până la directori de şcoală. Normal ar fi ca şefii şcolilor să fie absolvenţi ai unui curs de management, să aibă o diplomă în acest sens. Avem nevoie de o stipulare clară în Legea învăţământului, potrivit căreia directorii să nu mai fie schimbaţi pe criterii politice, altfel, va fi catastrofal pentru învăţământul românesc", spune Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Constantin Rada, lider de sindicat al FSLÎ Dolj, afirmă că "descentralizarea presupune, în opinia MEC, lăsarea şcolii la mâna primarilor, lucru cu care nu suntem de acord. Primarul e om politic şi va încerca să-l subordoneze pe directorul de şcoală. Mă judec cu un primar din comuna Giurgiţa, întrucât de 5 luni de zile nu a mai decontat naveta cadrelor didactice. Ar trebui să fie prevăzute sancţiuni în astfel de situaţii în Legea învăţământului. Influenţa politică există în şcoli, iar directorii de şcoli nu au curajul să-şi spună nemulţumirile vizavi de primar, care poate este din acelaşi partid cu inspectorul şcolar general. Avem probleme cu întârzierea plăţii salariilor, cu decontarea navetei, iar primarii ne spun că nu au bani". Liviu Pop, lider de sindicat al FSLÎ Maramureş, spune că "în judeţ, am avut două cazuri de demiteri de directori de şcoală în care nu s-a respectat metodologia. Există relaţii tensionate între primari şi reprezentanţii inspectoratului şcolar".

Directoare Demisă de două ori
Un caz de demitere pe criterii politice este cel al Silviei Iuraşciuc, profesor la Grupul şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii "Sighetu Marmaţiei", fost director adjunct, membru PSD. "Am fost demisă pe criterii politice de două ori, prima oară fiind în concediu medical. Am contestat decizia de eliberare din funcţie şi am dat în judecată inspectoratul şcolar. Am câştigat primul proces, m-au repus în drepturi, după care m-au demis a doua oară pe motive indisciplinare. Am pierdut cel de-al doilea proces şi am făcut recurs. Am şanse să îl câştig pentru că eu chiar am tras în şcoala asta", spune Silvia Iuraşciuc. şi Mariana şteţca, director la Grupul şcolar Forestier "Sighetu Marmaţiei", a fost demisă din funcţie. De curând, a câştigat procesul cu inspectoratul şcolar şi urmează să fie repusă în drepturi. "Am fost demisă fără nicio explicaţie, tocmai pentru că altcineva trebuia să fie director prim. Nu se poate ca în secolul 21 să-şi bată joc de mine în asemenea hal. Soţul meu face parte din PSD. S-a spus că asta a fost vina mea. Au încercat să mă atace din toate părţile, să mă intimideze, să mă împroaşte cu noroi. A fost un control ilegal al Ministerului Educaţiei. Nici nu m-au anunţat de el, am aflat după ce s-a finalizat. Procedura a fost mizerabilă. În cazul meu, justiţia şi-a făcut treaba. Eu nu m-am războit cu o persoană anume, ci cu un sistem", ne-a declarat Mariana şteţca. La şcoala cu clasele I-VIII din comuna Sascut, judeţul Bacău, directorul Dumitru Băluţă, pesedist, a fost schimbat din funcţie şi înlocuit cu Eugen Luca, liderul PNL filiala Sascut. Fostul director spune că "astea-s jocurile, eu le înţeleg. Vine cineva la putere, trebuie să-şi aleagă oamenii lui. Eu m-am înscris în PSD tot pentru a servi interesele şcolii. Competenţa însă trebuie să-şi spună în primul rând cuvântul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite