Poliţist de la Investigaţii Criminale, blat cu interlopii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Greu a fost şeful Poliţiei Urziceni până în 2009
Constantin Greu a fost şeful Poliţiei Urziceni până în 2009

Fostul şef al Poliţiei Urziceni, comisarul-şef Constantin Grecu (49 de ani), în prezent şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Urziceni, a fost arestat preventiv, ieri, pentru favorizarea infractorului, după ce s-a stabilit că sprijinea acţiunile violente ale unor interlopi din clanul „Drabi".

Poliţistul, care a mai avut probleme şi în trecut, ignora reclamaţiile persoanelor care susţineau că sunt ameninţate de membrii clanului „Drabi" şi, mai mult, le încadra  juridic în infracţiuni pentru care putea fi retrasă plângerea prealabilă (spre exemplu - blocarea intenţionată a părţilor vătămate în trafic a fost înregistrată la Poliţia Urziceni ca infracţiune de distrugere sau ca accidente rutiere soldate cu distrugeri, deşi constituiau acte materiale ale unor infracţiuni de şantaj în formă continuată).

Violenţe extreme

În acest mod, susţin procurorii Parchetului General, poliţistul le permitea interlopilor să exercite presiuni, în continuare, asupra victimelor. Principala preocupare a membrilor clanului „Drabi" era cămătăria.

În cazul în care persoanele „împrumutate" nu returnau de cel puţin zece ori suma primită, erau ameninţate cu moartea şi se făceau presiuni şi asupra famiilor lor. Una dintre persoanele şantajate a luat 2.000 de euro pe la cămătari, iar în numai câteva luni, interlopii i-au cerut înapoi 50.000 de euro. Membrii grupării „Drabi" atacau cu săbii sau bâte fie persoanele pe care le împrumutaseră, fie familiile acestora, inclusiv minori. Deseori, ajungeau să-şi blocheze victimele în trafic sau chiar să tamponeze intenţionat maşinile acestora, pentru a le distruge.

Măsluirea dosarelor penale

Constantin Greu a întocmit, personal, mai multe referate cu propunere de neîncepere a urmăririi penale faţă de membrii grupării, neevaluând în mod corect probele. De asemenea, comisarul-şef a încercat să descurajeze mai multe părţi vătămate să depună plângere penală împotriva interlopilor şi, mai mult, i-a favorizat în mod direct pe membrii acestui clan, prin înregistrarea unor cauze cu autori necunoscuţi, deşi cunoştea autorii infracţiunilor.

De altfel, şase din cele şapte dosare care îi aveau ca amfitrioni pe membrii clanului „Drabi" - aflate pe rolul Parchetului Urziceni şi preluate de Parchetul General - au primit infirmarea soluţiei de neîncepere a urmării penale dată de Poliţia Urziceni.

„Drabi", şeful cămătarilor

Gruparea de cămătari din Urziceni era condusă de  Ştefan Moise, zis „Drabi". Printre membrii grupării se numără şi un fals profesor universitar, Gabriel Ţuţaru, zis Gabi Profesorul, care se ocupa de falsificarea certificatelor de revoluţionar, a diplomelor de studii şi chiar a documentelor privind cetăţenia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite