VIDEO Poliţia de la Deta, scoasă basma curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul făcut de Inspectoratul General al Poliţiei a stabilit că oamenii legii şi-au pus chiar viaţa în pericol în timpul intervenţiei. „Au acţionat conform procedurilor“ – aceasta este concluzia raportului făcut de Inspectoratul General al Poliţiei în legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor în scandalul de la Deta, Timiş.

La zece zile de la conflictul armat din localitatea timişeană Deta, în care trei oameni au ajuns la spital în urma unui conflict cu un grup de cinci tineri, au fost făcute publice şi rezultatele anchetei legate de modul de operare al poliţiştilor care au intervenit. Astfel, potrivit chestorului Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, oamenii legii aflaţi la faţa locului şi-au riscat viaţa pentru a interveni.

„În legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor la evenimentul produs în localitatea Deta, la data de 24 iulie a.c., s-a stabilit faptul că poliţiştii care au executat intervenţia au respectat prevederile legale şi procedurile de lucru, punându-şi în pericol integritatea corporală, pentru aplanarea conflictului. Acest lucru a fost atestat de numeroasele probe administrate în cadrul procedurii disciplinare, care au infirmat fără echivoc susţinerile unora dintre părţi, potrivit cărora efectivele de poliţie nu şi-ar fi făcut datoria", a declarat Liviu Popa.

Şeful Poliţiei Române a menţionat însă că s-au descoperit nereguli privind activitatea oamenilor legii din Deta: „Cu privire la activitatea Poliţiei din Deta, pe care am verificat-o, vă pot comunica faptul că au fost constatate multe neajunsuri, care vor face obiectul unei cercetări prealabile extinse. Este o cercetare prealabilă cu privire la zece lucrători de la Deta: trei ofiţeri şi şapte subofiţeri. Din verificările făcute până acum am constatat că nu şi-au îndeplinit sarcinile pe care le aveau."

Şeful sindicatului poliţiştilor s-a bucurat ieri la aflarea rezultatelor anchetei. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mai ţine pe pământ şi oameni adevăraţi care să nu-şi bată joc de cei din jur şi, implicit, de instituţia asta care a fost blamată excesiv în ultima perioadă", ne-a declarat comisarul-şef Doinel Malcoci, şeful Sindicatului Poliţiştilor din Timiş. La rândul său, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş, comisarul-şef Gheorghe Popescu, nu a vrut să comenteze raportul IGPR. „Este un mesaj că s-a făcut o cercetare administrativă corectă, bazată pe probe, şi nu pe ceea ce s-a spus în media", a precizat Popescu.


„Au acţionat ca Ciomu!"

Rudele victimelor arată însă cu degetul. „Dacă un poliţist a intervenit ca să panseze, înseamnă că erau foarte aproape. Ştiţi cum au acţionat conform procedurilor? Cum a acţionat şi domnul doctor Ciomu. Şi el avea o pregătire şi a nenorocit un om. Exact aşa şi-au făcut poliţiştii din Deta datoria", ne-a declarat Angelica Iung, sora uneia dintre victime. Deocamdată, singura victimă a întregului scandal de la Deta pare să fie Ioan Goloşie, cel care la momentul conflictului conducea Poliţia din Deta. La scurt timp după incident, acesta şi-a dat demisia, mai mult de teama anchetei care urma să aibă loc. Ulterior, acesta a suferit şi un preinfarct.

"Este un mesaj că s-a făcut o cercetare administrativă corectă, bazată pe probe, şi nu pe ceea ce s-a spus în media.''
Gheorghe Popescu comisarul-şef IPJ Timiş

Victima Alexandru Ştefan are dosar penal

Petru Iung, una dintre victimele scandalului în care au fost implicaţi cei doi fii ai primarului din Deta, Bogdan şi Călin Roman, a fost amendat de poliţişti pentru că a depăşit limita de viteză şi pentru lipsa documentelor de omologare a foliilor de pe geamurile maşinii. Imediat după incident, Alexandru Ştefan, şi el unul dintre răniţii de la Deta, care se afla cu Iung în maşină, a sunat la 112 şi a anunţat că poliţiştii le-au cerut bani pentru a le înapoia certificatul de înmatriculare al autoturismului cu care circulau.

image

Alexandru Ştefan susţine că nu ştia că i s-a întocmit  dosar penal pentru ultraj Foto: Sebastian Tătaru

image

Oamenii legii verifică plângerea făcută de acesta, iar între timp i-au întocmit bărbatului dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ultraj, pentru că a ameninţat şi jignit poliţiştii. Alexandru Ştefan susţine însă că nu ştie nimic de acest lucru. „Eu am fost doar să dau declaraţii împotriva lor (a poliţiştilor - n.r.). Mi-au cerut 400 de euro. Acum mi se face mie dosar penal fără să ştiu? Nu mi se pare normal. Nu mai ştiu ce se întâmplă", susţine Alexandru.

Anchetă coordonată de procurori

Dacă pentru faptul că a ameninţat şi jignit poliţiştii i s-a întocmit dosar penal în doar două zile, incidentul în care bărbatul este acuzat de agresori şi de oamenii din Deta că a intrat cu un pistol în discotecă a rămas nesancţionat. „Sandi (Alexandru Ştefan - n.r.) a intrat în discotecă cu pistolul şi a vrut să încerce arma. Nu a reuşit şi a distrus aparatura DJ-ului", ne-a spus unul dintre tinerii din Deta care s-a aflat în local în noaptea altercaţiei.

Niciunul dintre cei cinci tineri ajunşi atunci la spital nu are dosare pentru ultraj contra bunelor moravuri, pentru portul ilegal de armă într-un loc public sau pentru ameninţare. „Este o anchetă în desfăşurare sub directa coordonare a procurorului. Se va ţine cont de declaraţiile date de ambele părţi", ne-a declarat Mădălina Mezdrea, de la Biroul de Presă al IPJ Timiş Alexandru Ştefan nu a recunoscut însă că a avut o armă, iar celelalte victime şi rudele lui l-au susţinut în cele afirmate. Se pare că a fost crezut pe cuvânt întrucât, până la această oră, poliţiştii nu i-au percheziţionat locuinţa. De altfel, omul a avut timp berechet să scape de armă, dacă într-adevăr, a avut una.

"Eu am fost doar să dau declaraţii împotriva poliţiştilor. Mi-au cerut 400 de euro. Acum mi se face mie dosar penal fără să ştiu? Nu mi se pare normal. Nu mai ştiu ce se întâmplă.''
Alexandru Ştefan victimă şi agresor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite