Miss Oaie, pusă pe fugă de ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur cioban s-a încumetat, ieri, să-şi ducă oile la tradiţionalul concurs de frumuseţe ovină de la Poienarii de Muscel. Mirosul de mici sfârâind pe grătare şi butoaiele de bere au atras sute de localnici la cea de-a şasea ediţie a sărbătorii „Urcatul oilor la munte“.

Curtea căminului cultural de la Poienarii de Muscel, judeţul Argeş, a fost neîncăpătoare, ieri, pentru sutele de curioşi adunaţi la serbarea închinată urcatului oilor la munte. Ansamblurile folclorice ale şcolilor din zonă au întreţinut atmosfera de voie bună, iar micii şi berea din belşug i-au mai făcut pe oameni să uite de ploaia care le-a încercat răbdarea la fiecare jumătate de oră.

Punctul culminant al serbării l-au reprezentat concursurile de frumuseţe, care au adus în faţa localnicilor cele mai frumoase oi, cei mai arătoşi câini ciobăneşti, dar şi cele mai frumoase costume populare.

Dulăul Caiu (stânga) s-a impus în faţa competitorilor



Juriul, format din doi primari, un preot, un medic veterinar şi un inginer agricol, a admirat parada patrupedelor însoţite de posesorii lor, după care a deliberat şi le-a oferit câte o diplomă câştigătorilor.

Primii au intrat în competiţie câinii. Cel mai frumos a fost ales, dintre cei trei înscrişi la concurs, Caiu, un corb cu ciobănesc de Bucovina, în vârstă de 4 ani. „Mănâncă de toate, n-are pretenţii. L-am cumpărat din Piteşti, când avea un an, am dat pe el 300 de lei, dar a meritat: acum e prietenul meu cel mai bun!", l-a lăudat proprietarul, Relu Petrescu.

Au fugit de juriu

După parada câinilor a venit rândul oilor să se dea în spectacol. Din păcate, deşi se anunţaseră mai mulţi ciobani cu turmele, unul singur a înfruntat ploaia alături de mioare, pentru a se înscrie la concurs. Din cauza ploii, turma baciului Dumitru Anghel, formată din zece oi proaspăt tunse şi vopsite cu roşu ca să nu se deoache, a trecut în fugă prin faţa juriului şi a publicului, aşa că nimeni n-a apucat să vadă prea bine care dintre animale este cel mai arătos. În lipsă de concurenţă şi de dovezi, juriul le-a desemnat câştigătoare pe toate oile baciului Dumitru. ­„Le-am hrănit cu otavă, pentru că tărâţele au fost scumpe anul acesta. Nu cred să fie oi mai frumoase ca ale mele în comună", ne-a spus proprietarul Dumitru Anghel (56 de ani).

Cucul e de vină!

Concursul a continuat cu premierea celor mai frumoase costume populare. Câştigătorii au fost Viorel Bărbuş (61 de ani), cu un port din zona Muscelului, ţesut în casă, constând într-o cămaşă de ginere, ilic şi pălărie ciobănească, şi Mirela Chelaru (30 de ani), care le-a arătat consătenilor un costum tradiţional vechi de 100 de ani, cu maramă din borangic, o legătoare de catifea şi multe mărgele. 

„Se spune că, dacă plouă la serbarea urcării oilor la munte, e de la blestemul cucului, supărat că mioarele nu l-au luat şi pe el la munte. După această sărbătoare, toţi bacii pornesc cu turmele spre munte, unde vor sta toată vara", ne-a spus Ion Banzea, primarul comunei Poienarii de Muscel.

"Se spune că, dacă plouă la serbarea urcatului oilor, e de la blestemul cucului, supărat că mioarele nu l-au luat şi pe el la munte."
Ion Banzea
primarul comunei Poienari

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite