Piloţii civili şi parlamentarii îşi iau pensiile tăiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele cupoane cu sume reduse ajung la destinatari la 14 septembrie. Tăierea pensiilor speciale ale piloţilor civili, parlamentarilor şi funcţionarilor din justiţie aduce economii de şase milioane de euro pe lună, la un deficit de 150 de milioane.  

Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a anunţat încheierea recalculării pensiilor pentru unele categorii de persoane care beneficiau până acum de legi speciale. Este vorba despre piloţii civili, funcţionari ai Parlamentului, senatori, deputaţi, diplomaţi şi foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, în total peste 6.200 de persoane.

Primele pensii reduse aferente lunii august vor fi distribuite la 14 septembrie. Pensionarii magistraţi îşi vor păstra drepturile financiare în urma unei decizii din luna iunie a Curţii Constituţionale care a stabilit că pentru această categorie pensiile nu se taie.

Până acum, pensiile beneficiarilor de legi speciale aveau două componente: o parte venea de la bugetul asigurărilor sociale pe baza contribuţiei individuale şi o parte, mai consistentă, de la bugetul de stat în baza actului normativ prin care se stabilea pensia de serviciu. „Aceste persoane primeau însă o singură pensie", a precizat Angelica Mihail, director în cadrul CNPAS.

Urmează militarii şi poliţiştii

Cele mai spectaculoase scăderi sunt la piloţii civili care pierd, în medie, în urma recalculării peste 7.000 de lei pe lună. Potrivit ministrului Muncii, Mihail Şeitan, măsura aduce la bugetul asigurărilor sociale economii de 25 de milioane de lei pe lună (şase milioane de euro). Deficitul la bugetul de asigurări sociale a fost de 1,8 miliarde de euro la nivelul anului 2009, adică 150 de milioane de euro pe lună. Iniţial, reprezentanţii Executivului avansaseră economii între 500 şi 800 de milioane de euro pe an în urma tăierii pensiilor speciale.

Reprezentanţii Guvernului speră ca nivelul economiilor să crească după recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi lucrătorilor din penitenciare pensionari. Numărul acestora ar fi de 168.000 de persoane, potrivit cifrelor oficiale. Recalcularea pensiilor care ar urma să se încheie la 1 ianuarie 2011 se va face din oficiu. Cei care nu vor prezenta adeverinţe doveditoare privind salariile încasate vor primi pensii recalculate în baza salariului mediu brut pe economie în perioada respectivă.

Potrivit normelor de aplicare a Legii pentru recalcularea pensiilor speciale, publicate la sfârşitul lunii iulie în Monitorul Oficial, pensia recalculată în acest mod poate fi modificată dacă titularul aduce documente privind veniturile realizate. Adeverinţele care atestă aceste venituri trebuie solicitate de pensionarii din Ministerul Apărării Naţionale de la unităţile unde au activat sau de la centrele militare judeţene ori de sector de care aparţin.

Pensionarii din alte structuri de siguranţă naţională, ordine publică şi administraţia penitenciarilor îşi vor putea obţine adeverinţele necesare recalculării pensiilor de la ultima unitate la care au lucrat sau la structura centrală dacă unităţile au fost desfiinţate.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite