Pichet la Ministerul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de angajaţi ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) RA vor picheta zilnic Ministerul Agriculturii, începând de miercuri şi până când li se vor plăti salariile restante.

Cei aproximativ 5.000 de salariaţi ai ANIF nu şi-au mai primit salariile de la sfârşitul lunii mai, din cauza unor bâlbâieli ale Executivului. Guvernul a abrogat, la sfârşitul anului trecut, articolele din Legea 281 care se refereau la modul de finanţare a cheltuielilor instituţiei. ANIF este una dintre regiile monitorizate de către FMI şi care trebuie restructurată. Acţiunea se tot amână. însă, iar din cauza asta s-au creat disfuncţii. 

În locul articolelor abrogate nu s-a introdus nimic, aşa încât instituţia s-a trezit la începutul anului că nu are temei legal pentru a deconta facturile şi nici pentru a plăti salariile angajaţilor, explică Vasilica Blebea, preşedinta Uniunii Sindicatelor Îmbunătăţiri Funciare, organizaţie membră a Confederaţiei “Cartel Alfa”. 

După ce sindicaliştii au pichetat o săptămână sediul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Executivul a emis o hotărâre de Guvern prin care stabilea că, până la sfârşitul lunii mai, regia este finanţată prin transferurile obişnuite: banii se virează de la bugetul de stat la Ministerul Agriculturii, apoi în conturile ANIF. 

De la începutul lui iunie, situaţia s-a blocat din nou şi Executivul a decis abia pe 20 iulie prelungirea HG din primăvară. 

Din păcate, spune Vasilica Blebea, “ceva nu se mişcă”, fiindcă banii n-au ajuns încă la ANIF, astfel încât nimeni nu a primit salariile pe iunie, iulie şi avansul pe august.

Pentru a-i determina pe oficiali să deblocheze fondurile, sindicaliştii au decis pichetarea Ministerului Agriculturii, între orele 11.00 şi 15.00, până când se dă drumul banilor. "Măcar să ne spună că nu au nevoie de noi şi plecăm acasă. Ne retragem de pe digurile de care ne ocupăm şi să le îngrijeasă ei. Deşi, activitatea noastră ţine de siguranţa alimentară şi de securitatea naţională”, spune liderul de sindicat Vasilica Blebea.

ANIF are în întreţinere 2.199 de kilometri de diguri, din care 1.110 kilometri sunt la Dunăre, 114 de baraje pentru atenuarea viiturilor şi 183 de cantoane de apărare. 

Salariul mediu în instituţie este 1.600 de lei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite