Persoanele cu dizabilităţi, între independenţă şi discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Adina Milan (în dreapta imaginii)
Adina Milan (în dreapta imaginii)

Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) a organizat la Centrul Public a Fundaţiei Soros, masa rotundă „Persoanele cu dizabilităţi: între independenţă şi discriminare".

Evenimentul a dezbătut problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, de la lipsa accesibilizării până la atitudinea discriminatorie şi ostilă a celor din jur. Adina Milac, doctor în fizică şi cercetător la Academia Română, utilizatoare de scaun rulant, beneficiară a unei burse postdoctorale în Statele Unite în perioada 2005-2010, a prezentat o paralelă între situaţia din Statele Unite şi cea din România, în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi. „În România nu este doar o problemă de accesibilitate, pe care o poate observa oricine, este mai ales o problemă de viziune generală asupra persoanelor cu dizabilităţi. Dacă în România, opinia generală despre persoanele cu dizabilităţi este că acestea nu pot munci şi merită milă, în Statele Unite, persoanele cu dizabilităţi sunt parte integrantă a societăţii şi aceasta trebuie să le ofere condiţii optime pentru a-şi atinge potenţialul maxim. Despre accesibilitate vă pot spune un singur lucru. În Statele Unite puteam să merg pe stradă, la cumpărături, la teatru. Totul era accesibilizat, de la clădiri, la magazine şi mijloace de transport în comun. În România, în cazul fericit în care există rampe, acestea ori sunt imposibil de folosit, ori nu există personal instruit care să le folosească- am fost la un concert la Sala Palatului şi am aşteptat 20 de minute doar ca să găsească persoana care se pricepea să foloseasca rampa electrică", a declarat Adina Milan.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană", cofinanţat din Fondul Social European. În România trăiesc 690.469 persoane cu dizabilităţi, dintre care 64.362 doar în regiunea Bucureşti- Ilfov. Ponderea cea mai mare o reprezintă persoanele cu dizabilităţi fizice (127.816), urmate de dizabilităţi somatice (128.639) şi vizuale (110.480), astfel că integrarea acestora depinde în mare măsură de accesibilizarea mediului (transport, acces la educaţie şi servicii sociale).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite