Pericolele din sacul Moşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare copil îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun
Fiecare copil îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun

Specialiştii avertizează că în această perioadă magazinele sunt pline de jucării care îi pot răni pe cei mici. O păpuşă la un preţ mic poate părea cadoul ideal de Sărbători pentru o fetiţă. Nu şi dacă păpuşii îi cade părul, atenţionează cei de la Protecţia Consumatorilor.

Moş Crăciun îşi poate umple tolba cu fel de fel de jucării şi pentru fetiţe, şi pentru băieţi. E criză şi Moşul se mai uită şi la bani.

Mai citiţi şi:

Cadourile electronice se dau bine online

Bucureşti: Moş Crăciun a venit pe motor la copiii orfani

Bucureşti: Târgul cadourilor de Crăciun, la Sala Dalles

O păpuşă cu 30 de lei, un trenuleţ cu 13 lei sau o maşinuţă cu telecomandă la numai 15 lei pot fi luate din pieţele din toată ţara. Asta nu înseamnă însă că sunt şi cele mai potrivite pentru copii. „Preţul înainte de toate, dar nu înainte de siguranţa celor mici", avertizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Cosumatorilor, care i-au verificat în ultima perioadă pe cei care vând jucării.

Părul păpuşii poate sufoca

Neregulile constatate nu au fost puţine. Atât pieţele, cât şi magazinele specializate sau supermarketurile din toată ţara sunt invadate de jucării aduse din China şi care sunt periculoase pentru cei mici.

O păpuşă blondă, simpatică, îmbrăcată în rochiţă şi cu pantofi şic poate fi cadoul ideal de pus sub bradul de Crăciun. „Părul nu trebuie să se desprindă uşor deoarece copilul îl poate inhala şi se poate sufoca, mai ales dacă este mai mic de trei ani. În plus, păpuşile care sunt îmbrăcate în haine din materiale uşor inflamabile sunt la fel de periculoase ca şi părul sintetic", avertizează Adriana Capotă, inspector în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov.

Maşinuţe cu muchiile ascuţite pot răni

Inspectorii au descoperit că păpuşile şi jucăriile pluşate vândute în pieţele din toată ţara sunt periculoase pentru copii deoarece părul lor se desprinde foarte uşor în momentul în care tragi de el. Cei mai mulţi băieţei vor ca Moşul să le aducă maşinuţe.

Cu telecomandă sau fără, acestea însă trebuie să prezinte siguranţă pentru cei care „le conduc". „Dacă maşinuţa nu are muchiile finisate corect, copilul se poate tăia. În cazul jucăriilor funcţionale, bateria nu trebuie să depăşească 24 de volţi, deoarece peste acest prag devin periculoase", explică Adriana Capotă.

Ea mai spune că pe ambalajul acestor jucării trebuie menţionată şi recomandarea conform căreia copiii nu au voie să se joace cu ele decât sub stricta supraveghere a părinţilor.

Jucării interzise

Jucăriile pentru copii trebuie să fie sigure

Deşi comercializarea pistoalelor cu bile este interzisă prin lege, ele continuă să fie vândute în pieţele din Galaţi şi Mureş. „Există pericolul ca aceşti copii să-şi scoată ochii dacă se joacă cu pistoale cu proiectil", avertizează Adriana Capotă.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii

Jucăriile cumpărate trebuie să aibă pe etichetă marcajul „CE", ceea ce înseamnă că produsul respectă cerinţele în materie de securitate impuse de UE.

Eticheta trebuie să fie explicit scrisă în limba română, să conţină vârsta copilului căruia îi e destinată jucăria, riscurile, numele şi adresa producătorului şi a importatorului.

Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub 3 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite