Performeri în ciuda dizabilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adina Milac, Vlăduţ Stamate şi Marieta Sabiescu povestesc cum au învins piedicile din şcoliile româneşti. Cei trei sunt nominalizaţi la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, organizată de Active Watch, Fundaţia Motivation România şi susţinută de Adevărul Holding.

Adina Milac are 36 de ani şi este cercetător ştiinţific în Biofizică structurală computaţională la Institutul de Biochimie al Academiei Române din Bucureşti. A publicat 23 de lucrări ştiinţifice în reviste prestigioase din străinătate şi din ţară şi a prezentat rezultatele obţinute la peste 20 de conferinţe internaţionale. Adina a fost diagnosticată la naştere cu distrofie musculară congenitală progresivă. Se mişcă foarte greu, nu se poate deplasa decât cu fotoliul rulant şi multe dintre activităţile de rutină reprezintă o mare provocare pentru ea. Adina povesteşte că încă de la început s-a lovit de problemele din educaţie faţă de oamenii cu dizabilităţi.

„Când au vrut să mă înscrie la şcoală în clasa I, iniţial mi-au refuzat cererea pe motiv că „nu vor un copil cu probleme". Norocul meu că mama nu a cedat şi că ştia că orice copil are dreptul la educaţie. După insistenţe şi ameninţări („Mă duc la minister!"), m-au primit", mărturiseşte Adina.  Astfel, tânăra a terminat şcoala ca şef de promoţie.

Doctorat „cum laude" în scaun cu rotile

Apoi a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, masteratul în Biofizică şi doctoratul cu menţiunea „Cum laude". După susţinerea doctoratului, ea a fost acceptată prin concurs la un stagiu de specializare postdoctorală la una dintre cele mai mari instituţii de cercetare din lume: National Institutes of Health, Bethesda, SUA. „În America nu există instituţie fără rampă pentru scaunele rulante, în România este foarte greu pentru că nu toate clădirile au rampe şi lifturi", spune Adina. Mai mult, pe când era studentă, clădirea în care Adina avea cursuri era dotată cu un lift, care, din motive de economie, nu funcţiona şi i s-a spus că „nu merită să deschidă liftul doar pentru un student". Vlăduţ este în clasa a VI-a la Şcoala nr. 141 din Bucureşti. El suferă de tetrapareză spastică cu sindrom extrapiramidal, cu alte cuvinte nu poate merge, nu-şi poate folosi mâinile, vorbeşte cu dificultate şi are nevoie de ajutor în orice activitate fizică ar întreprinde. În ciuda acestui fapt, Vlăduţ  a absolvit clasa a V-a cu media 9,89 şi vrea să devină medic homeopat.

image

Marieta Sabiescu şi părinţii ei au deficienţe de auz

La prima şedinţă cu părinţii, Dorina Stamate, mama lui Vlăduţ, avea misiunea de a le explica celorlalţi că fiul ei este un copil normal, care îşi doreşte şi are dreptul să meargă la şcoală. Chiar dacă instituţia era dotată cu rampă pentru scaunul cu rotile, iar clasa în care învăţa Vlăduţ era la parter, el avea greutăţi să ajungă în laboratoarele situate la etajele 1 şi 2. Dorina a împărtăşit experienţa ei şi cu alţi părinţi care au copii cu deficienţe. „Cadrele didactice din învăţământul de masă nu sunt formate să lucreze cu copii cu dizabilităţi. ­I-am sfătuit pe alţi părinţi să fie partenerii profesorilor, să le ofere toate informaţiile de care aceştia au nevoie, pentru a găsi împreună modalităţile de predare şi evaluare care se potrivesc cel mai bine fiecărui copil", povesteşte Dorina Stamate.

Un caz fericit

image

Chiar dacă este într-un scaun rulant, Vlăduţ este premiant

Marieta Sabiescu (37 de ani) provine dintr-o familie de surzi şi a copilărit în Vălenii de Munte, judeţul Prahova. Marieta lucrează că profesor la Centrul Şcolar nr. 3 pentru deficienţi de auz din Bucureşti. Ea a avut o soarta mai fericită şi a fost acceptată de la început la o şcoală normală. Învăţătoarea şi mentorul ei, Maria Breazu, a ajutat-o să facă primii paşi în şcoală şi tot ea a determinat-o să devină dascăl.„De la ea am luat exemplul de dascăl. I-a îndrumat, încurajat şi sprijinit foarte mult pe părinţii şi bunicii mei, care nu erau hotârăţi să mă lase la o şcoală normală, ci să mă ducă la cea de surzi. Ea şi părinţii mei au avut un rol decisiv asupra educaţiei mele", arată Marieta.

În gimnaziu, Marietei nu i-a fost uşor. Nu o mai avea pe învăţătoarea care stătea lângă ea la ore, pentru ca Marieta să-i citească de pe buze. „Profesorii erau mulţi, altul la fiecare materie, nu aveau răbdare să stea doar în faţa mea, să le pot citi de pe buze, vorbeau în timp ce scriau la tablă, în timp ce se plimbau prin clasă. Aproape ­m-am pierdut în primul semestru din clasa a V-a, însă am recuperat pe parcurs, tolerând unele indiferenţe şi citind foarte mult acasă", îşi aminteşte Marieta. Apoi  a urmat liceul, facultatea şi a decis să rămână în învăţământ, pentru a avea, la rândul ei, grijă de alţi copii care au aceeaşi deficienţă. 

"Când au vrut să mă înscrie la şcoală în clasa I, iniţial mi-au refuzat cererea pe motiv că«nu vor un copil cu probleme»."
Adina Milac cercetător

Nominalizaţi la performanţă

Adina Milac, Vlăduţ Stamate şi Marieta Sabiescu se numără printre cei 99 de nominalizaţi ai Galei Persoanelor cu Dizabilităţi „Angajează abilitatea!" la secţiunea „Oameni cu desăvârşire". Adevărul Holding susţine evenimentul organizat de Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România, sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Gala are loc pe 16 noiembrie şi îşi propune să arate câştigul societăţii ca urmare a integrării persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar şi să aducă o recunoaştere publică persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor care sprijină persoanele cu deficienţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite