Pereţii şi tavanele şcolilor se prăbuşesc, pe primari îi doare-n cot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pereţi jupuiţi, geamuri sparte, mobilier vechi şi distrus, tavane căzute, grupuri sanitare improprii, praf, pereţi crăpaţi şi multă mizerie, asta au găsit, recent, prefectul şi inspectorul

Pereţi jupuiţi, geamuri sparte, mobilier vechi şi distrus, tavane căzute, grupuri sanitare improprii, praf, pereţi crăpaţi şi multă mizerie, asta au găsit, recent, prefectul şi inspectorul şcolar general din Mehedinţi prin şcolile pe care le-au controlat. Vizitele-surpriză s-au lăsat cu certuri şi ameninţări ca la uşa cortului, iar prefectul a ameninţat cu măsuri drastice împotriva primarilor şi directorilor care nu-şi dau interesul pentru sprijinirea actului de învăţământ.
La şcoala din Hinova, tămbălăul a pornit după ce inspectoarea Doiniţa Chircu s-a arătat mulţumită de situaţia generală a unităţii de învăţământ, în ciuda mobilierului rupt şi vechi sau a tavanului care stătea să cadă în unele locuri. Auzind acest lucru, profesoara de matematică Aristiţa Panghioniu, fostă directoare a şcolii, a sărit ca arsă: ,,Nu este adevărat ce spune doamna inspectoare Chircu. Haideţi să vă arăt eu că nu avem grup sanitar, sobele sunt paradite, acoperişul e făcut praf şi avem infiltraţii, tavanele stau să cadă, nu avem sală de sport şi nici cabinet de franceză. Nu trebuie să ne ascundem, doamnă Chircu!", spunea în gura mare profesoara Panghioniu. ,,Cad tavanele că dumneavoastră nu aţi făcut nimic cât aţi fost director, doamnă dragă. Eu, să fiu în locul dumneavoastră, nici nu aş mai vorbi! Vă rog să vă vedeţi de treabă şi să nu mai criticaţi acum, că de vină sunteţi dumneavoastră!", i-a replicat inspectoarea Chircu.

Primarul din Rogova, pus la zidul şcolii
La şcoala Devesel, comună unde primar este pedistul Dumitru Mogonea, un grup de muncitori tăiau iarba din curtea şcolii, alţii tencuiau zidurile crăpate ale clădirii. În interior, mobilier vechi, pereţi distruşi. Primarul Mogonea se mândreşte cu centrala termică şi cu faptul că nu va mai fi nevoie de foc în sobe. La şcoala Rogova, comună unde primar este pesedistul Constantin Degeratu, directorul Virgil Sârbulescu a găsit prilejul să-l pârască pe primarul Degeratu: ,,Primarul spune tot timpul că nu are bani alocaţi pentru şcoală. După părerea mea, ne trebuie cam 600-700 milioane de lei să o punem la punct. Grupurile sanitare trebuie reparate, nu avem apă curentă iar instalaţia electrică e un dezastru. De multe ori, eu şi profesorul de fizică am reparat-o făcând fel de fel de improvizaţii!". Prefectul Marius Bălu a trimis pe cineva să-l cheme pe primar, însă respectivul i-a spus că edilul-şef este plecat din primărie. La scurt timp a apărut ca din senin şi primarul. Cum a venit, a şi fost luat în primire de femeia de serviciu a şcolii. În faţa prefectului Bălu, femeia a prins curaj şi şi-a descărcat oful. Ea l-a acuzat pe edil că i-a pus beţe-n roate şi nu i-a dat salariu cât ar fi meritat. "Vorbim pe acte, domnul prefect, nu pe ce spune această femeie acum. În legătură cu şcoala, am alocat doar 100 milioane de lei, că atât am putut", a declarat primarul Degeratu. La Liceul "Victor Gomoiu" din Vânju-Mare, directoarea Norica Creţu a început cu prezentarea sălilor de clase de la parter, însă prefectul Bălu a dorit să urce şi la etajul 1. Aici, surpriză! Nu mai puţin de patru săli de clasă stăteau cu tavanele căzute, iar praful şi mizeria tronau la tot pasul pe băncile aruncate de-a valma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite