Şeitan: Pensiile nu vor ajunge niciodată la 45% din salariul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeitan: Pensiile nu vor ajunge niciodată la  45% din salariul mediu
Şeitan: Pensiile nu vor ajunge niciodată la 45% din salariul mediu

Punctul de pensie nu va ajunge niciodată la 45% din salariu mediu, chiar dacă se produc indexările cu inflaţia, ba chiar va scădea în raport cu nivelul salariului mediu, spune secretarul de stat în ministerul Muncii, Mihai Şeitan.

"Din simulările făcute de experţii Băncii Mondiale reiese că punctul de pensie nu va ajunge niciodată la 45% din salariul mediu brut, pe motiv că această creştere a pensiilor nu ar putea fi sustenabilă din punct de vedere economic. Dacă numărul celor care contribuie la sistemul public de pensie se reduce, categoric scade şi nivelul pensiei în raport cu salariul", a declarat Şeitan, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia scăderea raportului dintre pensie şi salariu ar face sistemul de pensii neatractiv în perioada 2030-2040.

Oficialul de la Muncă a precizat că experţii Băncii Mondiale au fost de acord ca pensiile să fie indexate în raport cu inflaţia şi cu 50% din creşterea salariului mediu pe economie, prevederi se vor regăsi şi în proiectul Legii unitare a pensiilor aflat în lucru la Ministeruzl Muncii.

Proiectul de act normativ pe care Guvernul Boc II ar fi dorit să îl treacă prin Parlament prin angajarea răspunderii, prevede ca toate pensiile speciale să fie integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite