Pe caniculă angajatorul trebuie să readapteze programul de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii recomandă angajatorilor să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi caniculare, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor, mai ales dacă aceştia lucrează în aer liber.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura fiecărui angajat între doi şi patru litri de apă pe schimb, precum şi echipament individual de protecţie şi duşuri.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să reducă durata zilei de lucru, să o eşaloneze pe două perioade sau, în cazuri speciale, să întrerupă lucrul, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Sectoarele de activitate economică vizate sunt, în special, cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, precum şi a brutăriilor, se arată într-un comunicat al ministerului.

"Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Reamintim că, doi bărbaţi au murit după ce li s-a făcut rău, din cauza căldurii, la locul de muncă. Inspectoratul Teritorial de Muncă -Constanţa a deschis anchete în aceste cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite