Paul, campion al Bac-ului de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţeanul Paul Luparu (20 de ani) a trecut examenul de Bacalaureat dintr-a patra încercare, cu media cea mai mare din ţară. El a obţinut media 9,71, de care este foarte mândru, mai ales că anterior picase examenul de trei ori.

Gălăţeanul Paul Luparu (20 de ani) este performerul Bac-ului de toamnă din acest an. Cu 9,71, are cel mai bun rezultat la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, fiind unul dintre cei doar 10 elevi care au luat peste 9 la această testare.

„Am picat şi anul trecut de două ori, dar şi în prima sesiune din acest an, de fiecare dată cu note peste 5. Acest lucru m-a afectat foarte mult, pentru că simţeam că nu mai am respect faţă de propria persoană şi că nici ceilalţi parcă nu mă mai iau în serios.M-am ambiţionat şi am vrut să le arăt colegilor şi prietenilor că pot fi în stare să obţin rezultate bune. Mă simţeam oarecum discriminat pentru că nu aveam diploma de Bacalaureat", spune tânărul.

Paul, care a urmat cursurile unui Grup Şcolar Industrial, adică una dintre fostele şcoli de meserii, care au înregistrat rate de promovabilitate foarte scăzute, atât la Bacalaureatul de anul trecut, cât şi la cel din acest an, povesteşte că în această vară s-a pus cu burta pe carte foarte serios. El şi-a schimbat complet stilul de viaţă în ultimele luni: a renunţat la orice fel de petreceri cu prietenii, nu a mai intrat în niciun club, nu a mai ieşit în oraş; în schimb, s-a dedicat studiului câte 10 ore pe zi. Pentru a putea plăti meditaţiile, el s-a şi angajat între timp, în domeniul farmaceutic, şi speră să urmeze şi o facultate de profil după performanţa înregistrată la Bac.

Nota mare nu ar fi doar rezultatul muncii din această vară, consideră Paul, ci şi a unui dram de noroc. „Am picat pe subiect. Când am văzut despre ce am de scris pur şi simplu mi s-a luminat mintea. Ştiam tot!", povesteşte Paul.

În afara reuşitei de la Bac, Paul Luparu va avea parte şi de o excursie la Cesena (Italia), cu care a fost premiat de fotbalistul Adrian Mutu, drept recompensă că a fost primul pe ţară. Interesant însă, tânărul habar n-avea unde joacă Mutu şi spune că, în general, nu prea e la curent cu fotbalul. „Dar voi accepta cu drag vacanţa, chiar dacă nu ştiu cum să fac rost de câteva zile libere de la muncă", spune el.

Şi autorităţile locale şi-au manifestat deja intenţia de a-l premia la rândul lor pe Paul. „Ştiu că Primăria are de gând să-i acorde o sumă, dar am auzit că şi preşedintele clubului Oţelul Galaţi are aceeaşi intenţie", declară Doruleţ Rezmeriţă, inspectorul general şcolar din acest judeţ.

La liceu era de 7

Chiar dacă a uimit o ţară întreagă cu performanţa lui de la Bac, Paul Luparu nu a fost de-a lungul liceului un elev strălucit. Foştii profesori spun despre el că era cam de nota 7, dar nu pentru că n-ar fi avut capacitatea de a face mai mult, ci din motive de comoditate. De loc de neglijat este şi faptul că liceul pe care l-a absolvit Luparu, Grupul Şcolar Metalurgic Galaţi, a avut rezultate foarte proaste la Bac în ultimii ani, iar în 2011 a fost penultimul ca promovabilitate, cu puţin peste 2%.

Număr record de picaţi în acest an

Reuşita lui Paul Luparu scoate şi mai mult în evidenţă eşecul unui număr record de candidaţi la Bac-ul din acest an. Potrivit Ministerului Educaţiei, procentul  elevilor care au reuşit la  sesiunea de toamnă a Bacalaureatului este de 19,52% , raportat la numărul de candidaţi prezenţi, ceea ce înseamnă 17.778 de candidaţi. În aceste condiţii, peste 90.000 de tineri au picat examenul şi la sesiunea din această toamnă. Rezultatele candidaţilor, pe tranşe de note, arată că notele bune au fost rarisime la această sesiune: doar 352 de candidaţi au obţinut medii între 8 şi 9, şi numai zece din 110.000 de candidaţi au luat note peste 9. Niciun candidat nu a obţinut media 10. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate în data de 7 septembrie 2011.



Fenomenul Mehedinţi: promovabilitate dublă

Cristina Popescu

Un salt de aproape 25 de procente şi o urcare spectaculoasă de pe penultimul, pe primul loc pe ţară, ca rată a promovabilităţii: 52,97% în toamnă, faţă de numai 27,5% în prima sesiune a Bacalaureatului. Dascălii din Mehedinţi pun totul pe seama unei pregătiri mai bune şi pe meditaţiile gratuite organizate în şcoli, deşi elevii au trecut rareori pe la aceste lecţii.

„Saltul nu mi-l pot explica decât prin faptul că aceşti copii au avut neşansa să pice la un singur obiect în vară. Eu cred că a contat pregătirea şi, mai mult decât atât, colegiul universitar a făcut şi el pregătire cu elevii, pentru că îi voiau candidaţi la admitere în anul întâi de facultate. Deci cred că toată lumea s-a mobilizat. Mai mult decât atât, cred că i-a mobilizat şi frica, pentru că exigenţa a fost aceeaşi", declară inspectorul general Emil Mirică. El susţine şi că nu există semne de întrebare în privinţa corectitudinii examenului, din moment ce totul a fost supervizat de ochi artificiali.

„Camerele de supraveghere au fost şi în prima sesiune, şi acum, în absolut toate sălile şi, mai mult decât atât, au şi funcţionat. Şi dacă s-a întâmplat să fie cinci minute în care camerele să nu fi funcţionat, cazurile foarte rare şi nu aşa se explică rezultatul. Oricum, camerele de luat vederi au fost dublate de supravegherea profesorilor, că au şi ei ochi şi văd ce se întâmplă şi nu se compromite un cadru didactic aşa de uşor", afirmă Emil Mirică. Conducerea ISJ Mehedinţi vorbeşte acum despre calitatea candidaţilor şi a muncii depuse de fiecare cadru didactic în parte. „Primii care mi-au spus felicitări au fost cei din minister, care adunau procentele. Oricum, e bine că în ultimul ceas tinerii s-au trezit", a conchis Emil Mirică.  Cea mai mare medie de pe judeţ, din această sesiune, o are eleva Simona Goldrac, care a absolvit Grupul Şcolar „Matei Basarab" din Strehaia: 9,53.

Creştere stranie la Şimian

Campion la diferenţa de promovaţi vară-toamnă pare să fie însă Grupul Şcolar „Tudor Vladimirescu" din Şimian, unde în vară procentul de promovare a fost de 1% în vară, iar acum a urcat la peste 50 de procente. „Poate şi faptul că unii elevi au avut de susţinut o singură probă sau pregătirile suplimentare să fi contat. Din 186, câţi am avut înscrişi, au luat 103", declară Mariana Miclău, directorul instituţiei de învăţământ. Un alt liceu cu medie bună este şi Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin, care, în vară, a avut promovabilitate zero, iar acum a ajuns la 21%.

"Cred că toată lumea s-a mobilizat. Mai mult decât atât, cred că i-a mobilizat şi frica, pentru că exigenţa a fost aceeaşi."
Emil Mirică
inspector şcolar

"Poate şi faptul că unii elevi au avut de susţinut o singură probă sau pregătirile suplimentare să fi contat. Din 186, câţi am avut înscrişi, au luat 103."
Mariana Miclău
director grup şcolar

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite