Pasionaţi de Epoca de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasionaţi de Epoca de Aur
Pasionaţi de Epoca de Aur

Peste 30 de studenţi ieşeni cercetează fantomele trecutului totalitarist din România. Chiar dacă e o perioadă recentă din istoria contemporană, comunismul este studiat în amănunt la masteratul de istoria comunismului de la Iaşi.

Povestea studierii comunismului a început în urmă cu mai mulţi ani, prin 2003, când într-un grup de istorici din Iaşi a existat o preocupare pentru studierea temelor privind comunismul românesc.

„La mai bine de un deceniu după 1989, cunoaşterea în domeniu era superficială. Se scria şi se discuta într-o manieră patetică, uneori uşor nostalgică. În orice caz, neprofesionistă“, explică Ovidiu Buruiană, unul dintre iniţiatorii studiilor de la Iaşi.

Mai întâi a fost înfiinţat Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi. Centrul urma să organizeze dezbateri, conferinţe, simpozioane, formarea tinerilor în sensul cunoaşterii comunismului, dar şi înfiinţarea unui masterat de istoria comunismului românesc.

Acreditare de la minister

„Programul de masterat a fost acreditat de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior şi funcţionează în cadrul Facultăţii de Istorie din Iaşi începând cu anul academic 2008-2009“, arată Ovidiu Buruiană.

În primul an de studiu, cursanţii învaţă despre crearea comunismului, impunerea lui în Rusia, premisele apariţiei în România, modalitatea în care a ajuns la putere, regimuri comuniste în Europa de Est. În al doilea an, profesorii predau despre represiune, despre organizarea Partidului-Stat şi perioada de declin din România.

Istoricul Ovidiu Buruiană consideră că studierea comunismului în România era necesară pentru că trăim încă într-o societate postcomunistă, bântuită periodic de fantomele trecutului.

„Nu putem să ne rupem de trecutul rău prin uitare, ci prin refuz. Altfel, ajungem ca majoritatea tinerilor să aibă reprezentări deformate că sistemul era unul bun, dar care a comis şi erori. Nu trebuie să uităm de teroarea, frica, omorurile, umilinţele, anularea individuală, întoarcerea României în premodern prin proiectul de inginerie socială pe care l-a presupus regimul“, subliniază Buruiană.

Cine poate urma masteratul

Masteratul poate fi urmat de orice absolvent de la o specializare acreditată. În 2009, există opt locuri cu finanţare de la buget şi 25 cu taxă. Majoritatea cursurilor se desfăşoară vinerea şi sâmbăta. Pe lângă cursuri, fiecare student trebuie să aibă un program individual de studiu. La finalul semestrului, studentul va prezenta o lucrare. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă au loc între 7 şi 15 septembrie.

Profesorii care predau la istoria comunismului sunt istorici, politologi, dar şi profesori invitaţi din universităţi europene şi din Statele Unite ale Americii. Temele abordate în cadrul programului de master sunt: comunismul în perioada interbelică, colectivizarea agriculturii, cultele în România comunistă, Gulagul, învăţământul, organizaţiile de masă, instituţiile represive ale regimului şi justiţia de tranziţie.

image
image

Într-un fel sau altul, familia mea a fost afectată de regimul comunist, trebuia să-mi explic unele din experienţele prin care am trecut.

image


Antonella Asandei
studentă

image
image

Nu trebuie să uităm de teroarea, frica, omorurile, umilinţele, anularea individuală, întoarcerea României în premodern prin proiectul de inginerie socială pe care l-a presupus regimul.

image


Ovidiu Buruiană
profesor

„Familia mea a fost afectată de fostul regim“

Cei mai mulţi dintre cursanţii care studiază istoria comunismului susţin că au ales să urmeze masteratul pentru că aveau prea puţine informaţii despre perioada comunistă.

Antonella Asandei, absolventă a Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi, a ales să studieze comunismul cu câţiva ani înainte să apară masteratul de la Iaşi. Pe atunci îşi elabora lucrarea pentru obţinerea gradului didactic I.

„Pe măsură ce adunam informaţii pentru lucrare interesul meu pentru perioada comunistă a început să crească. La urma urmei m-am născut, am crescut şi am fost educată în Epoca de Aur. Într-un fel sau altul, familia mea a fost afectată de regimul comunist, trebuia să-mi explic unele din experienţele prin care trecusem“, arată Antonella.

Studenta susţine că primul an de studiu a fost interesant şi util, mai ales că a întâlnit colegi care au absolvit facultăţi diferite, de la istorie până la specializări economice.

O altă studentă, Cristina Preutu, tot absolventă a Facultăţii de Istorie din Iaşi, arată că tema comunismului a interesat-o încă din primul an de facultate. A ales să urmeze masteratul pentru că vrea să găsească răspunsul la anumite întrebări.

„De ce după 20 de ani de democraţie românii văd regimul comunist într-o lumină pozitivă, deşi au trăit într-un sistem care le-a furat libertatea? De ce sunt tineri de 15-20 de ani care cred cu adevărat că regimul precedent era unul mai bun?“, se întreabă Cristina.

Faptul că are colegi care şi-au trăit copilăria în comunism reprezintă un avantaj. „Experienţa lor proprie constituie un exemplu real pentru mine, care mă face să înţeleg mai bine societatea acelor timpuri şi care mă ajută să simt cu adevărat continuitatea istoriei“, mai spune Cristina.

George Simion este absolvent al Facultăţii de Administrarea Afacerilor de la Universitatea din Bucureşti. A ales să meargă la Iaşi deoarece acolo putea studia ceea îi plăcea. „Am avut dubii dacă se va face într-adevăr ceva serios, am zis că dacă într-o lună, două văd că nu e interesant mă las. Şi uite-mă după un an, nu m-am lăsat, ba chiar aştept să vină 1 octombrie mai repede“, arată George.

În opinia lui, regimul comunist încă mai afectează România pentru că mulţi dintre politicieni provin direct din fosta nomenclatură. „Populaţia care a trăit conştient în comunism are multe sechele, ce ne influenţează şi pe noi, cei tineri. Nu-mi place faptul că oamenii ce trebuiau să facă pasul în spate în 1989-1990 nu l-au făcut şi au rămas în continuare la putere. Vreau să ştiu cum a apărut acest sistem monstruos ce a distrus ţara asta şi cum pot fi înlăturate rămăşitele lui“, arată George.

image

Populaţia care a trăit conştient în comunism are multe sechele, ce ne influenţează şi pe noi, cei tineri.

image


George Simion
student

Actele necesare pentru înscriere

Dosar plic

Fişa de înscriere eliberată de facultate în ziua înscrierii

Diploma de licenţăîn original sau adeverinţă de la facultate.

Foaia matricolă în original

Diploma de bacalaureat în original

Certificat de naştere, în copie legalizată.

Copie xerox a cărţii / buletinului de identitate.

Copie legalizată a certificatului de căsătorie sau a documentului care atestă schimbarea numelui iniţial de familie.

Două fotografii color tip Buletin de identitate.

Adeverinţă medicală tip, care să cuprindă examenul clinic, adeverinţă de boli cronice, examenul psihiatric, radiografie pulmonară standard, eliberată de medicul de familie.

Chitanţa de achitare a taxei de înscriere.

Dacă un candidat nu depune la o specializare diploma în original, el va depune o adeverinţă de la facultatea unde are actele în original.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite