Pas în doi la toaleta şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toaleta cu intimitate redusă a costat 70.000 de lei
Toaleta cu intimitate redusă a costat 70.000 de lei

Ceea ce trebuia să fie o toaletă modernă, demnă de o şcoală europeană, a ajuns o investiţie de mai mare râsul: cadrele didactice din Vîrlezi au parte de WC-uri fără perete despărţitor. „Eroarea“ de la şcoala din Galaţi a fost dată de graba cu care s-a făcut recepţia lucrărilor. Primarul de atunci a văzut aberaţia, dar a închis ochii şi a lăsat closetele „open-space“.

Investiţia pentru o toaletă destinată cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială din Vîrlezi, judeţul Galaţi, a avut un final neaşteptat. Peretele despărţitor dintre cele două WC-uri turceşti de la toaleta pentru profesoare exista în proiect, dar în realitate n-a mai fost construit. Nici uşa de la toaleta doamnelor nu asigură prea multă intimitate, geamul fiind aproape transparent. „De un an, de când sunt eu în şcoală, nu am avut niciodată «parteneră» la toaletă. Am evitat pe cât posibil, am intrat pe rând", a declarat vizibil stingherită o tânără profesoară din şcoală.

Soţul a aprobat, soţia a cheltuit

Istoria WC-ului buclucaş de la Vîrlezi a început în 2006, atunci când primarul de la vremea respectivă - Vasile Radu - îi aproba soţiei, Georgeta, - pe atunci directorul şcolii - suma de aproape 70.000 de lei noi pentru investiţii: forarea unui puţ în curtea şcolii, montarea unei fose septice şi construirea unui WC pentru profesori.

Edilul de atunci, actualmente profesor de matematică la şcoală, recunoaşte că a cam închis ochii la momentul respectiv, dar a făcut-o într-un scop nobil: acela de a finaliza mai repede lucrările. „Domnule, acolo trebuia să fie un perete despărţitor, aşa arăta proiectul, dar în final a ieşit o toaletă comună. Totul s-a întâmplat pentru că firma care a realizat lucrarea, SC Orizont SRL Galaţi, a prelungit foarte mult termenul de predare deoarece nu prea avea oameni. Noi bani aveam să plătim, dar firma nu putea să continue lucrarea", a explicat Vasile Radu.

Recepţie întârziată

Lucrările s-au terminat după mai bine de doi ani, recepţia având loc la sfârşitul anului 2008. De firma cu pricina n-a mai auzit nimeni prin comună de atunci. De altfel, activitatea societăţii s-a diminuat considerabil după contractiul de la Vîrlezi, în 2009 şi 2010 firma având o cifră de afaceri de câteva mii de lei. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doruleţ Răzmeriţă, spune că situaţia de la şcoala din Vîrlezi este jenantă, dar dă vina pe lipsa de pregătire în domeniu a primarilor. El crede că, dacă recepţia lucrărilor ar fi fost făcută de un specialist, nici această aberaţie, dar nici altele mai grave nu ar fi fost acceptate.

„Recepţiile sunt semnate de primari care, de cele mai multe ori, au cunoştinţe precare. Unii nu ştiu să citească şi să interpreteze un proiect, deci la recepţie nu prea vor şti ce să ceară constructorului. Cea mai bună soluţie ar fi ca toate şantierele să fie date în grija unor antreprenori pregătiţi corespunzător", a declarat Răzmeriţă. Acum, conducerea şcolii spune că, imediat după terminarea lucrărilor de modernizare a clădirii care se desfăşoară în prezent, va face rost de bani pentru a monta un perete despărţitor la ineditul WC al profesorilor.

''Acolo trebuia să fie un perete despărţitor, aşa arăta proiectul, dar în final a ieşit o toaletă comună. Totul s-a întâmplat pentru că firma a prelungit foarte mult termenul de predare.''
Vasile Radu fost primar

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite