Părinţii vor plăti plasamentul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil abuzat
Copil abuzat

Cadrele didactice care aplică pedepse corporale sau umilesc elevii vor fi amendate, iar părinţii vor contribui la întreţinerea copilului dat în plasament. Dacă nu au bani, cei din urmă vor munci în folosul comunităţii, potrivit unui proiect prin care Ministerul Muncii doreşte să modifice Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

În nota de funamentare a proiectului, cei din Ministerul Muncii explică de ce este nevoie de modificările propuse: în primul, legislaţia existentă “nu şi-a dovedit eficienţa”, deoarece nu prevede nicio sancţiune pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor ce revin personalului care lucrează în domeniu.

Proiectul creşte cuantumul amenzilor existente şi introduce noi contravenţii.

Amenzi pentru părinţi şi autorităţi

Mai sunt introduse sancţiuni pentru părinţii care nu-şi îndeplinesc responsabilităţile ce le revin pentru creşterea şi îngrijirea adecvată a copiilor, precum şi pentru autorităţile administraţiei publice locale care nu iau măsurile de protecţie specială necesare.

Părinţii copilului dat în plasament vor plăti parte din costuri, sumă ce va fi stabilită de instanţă sau de Comisia pentru protecţia copilului.

Dacă părinţii nu au bani, părinţii vor munci în folosul comunităţii cel mult 40 de ore pe lună, durata ce va fi hotărâtă tot de comisie ori instanţă.

Toate amenzile existente până acum cresc. Cele mai mari ajung până la 10.000 de lei.

Amenzi pentru profesori

Cadrele didactice care le aplică elevilor “pedepse corporale sau alte tratamente umilitoare
ori degradante” vor fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Profesorii mai riscă amenzi (tot între 1.000 şi 2.500 de lei), pentru nesesizarea celor de la protecţia copilului atunci când la clasă apar copii care par a fi abuzaţi, neglijaţi, exploataţi sau supuşi altor forme de violenţă.

În momentul faţă, nesesizarea structurilor de protecţie a copilului este încadrată ca abatere disciplinară gravă.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii se va face de către persoane cu atribuţii de control şi desemnate special, din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite