"Parintii sunt alaturi de cadrele didactice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti

Are 46 de ani si este presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP), care reuneste zeci de mii de membri. Este inginer de profesie, iar ca specializare, auditor pentru sisteme de management a calitatii. Mihaela Guna a inceput sa lupte pentru ca cei doi copii ai sai sa aiba conditii mai bune in scoala, acum se zbate pentru toti copiii din Romania, pentru ca acestia sa ajunga in centrul atentiei guvernantilor.
- Parintii sunt de acord cu greva generala in invatamant?
- Greva dascalilor este indreptatita atat timp cat pentru educatie nu s-a alocat nici macar 5% din P.I.B. In centrul preocuparilor guvernantilor, parintilor si ale cadrelor didactice trebuie sa stea copiii. Pentru ca daca investim astazi in ei va fi un castig pentru ziua de maine. Consideram inadmisibila subfinantarea cronica a invatamantului care se perpetueaza de la an la an, educatia nefiind privita niciodata ca prioritate nationala. Parintii fac eforturi deosebite pentru a sprijini invatamantul romanesc si cer acelasi lucru si guvernantilor si alesilor nostri din Parlament. Sprijinim solicitarile cadrelor didactice de a se aloca 6% din P.I.B. de la bugetul de stat pentru educatie, de descentralizare a invatamantului preuniversitar numai in aceste conditii, dar si de crestere a calitatii serviciilor educationale in conditii de echitate competitionala cu sistemele de invatamant din tarile Uniunii Europene.
- De ce s-au organizat parintii in asociatii?
- Din necesitatea de a sprijini scolile, din interes pentru viitorul copilului. FNAP-IP a fost infiintata in luna august a acestui an si este formata din asociatii si comitete de parinti din unitati de invatamant din intreaga tara. Ne-am propus sa realizam un parteneriat educational cu Ministerul Educatiei (MEC), scoli si comunitati locale pentru a creste calitatea din invatamant. Federatia doreste sa sustina si sa promoveze interesele asociatiilor si comitetelor reprezentative de parinti si ale copiilor in relatiile cu MEC, inspectoratele scolare, administratiile centrale si locale, sindicatele din invatamant si societatea civila. In nici un caz nu suntem a cincea roata de la caruta MEC sau a sindicatelor. Noi vrem doar sa situam in centrul obligatiilor noastre copilul.
- Ce urmareste pe viitor federatia parintilor?
- Avand in vedere ca ne-am infiintat de curand, primul nostru obiectiv este sa ne organizam la nivel national. Vrem sa contactam si asociatiile din afara tarii pentru a ne gandi la programe educationale in care sa fie antrenati atat copiii, cat si parintii. Noi speram sa se dea bani mai multi pentru invatamant si sa se respecte promisiunile din campania electorala. Guvernantii ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca viitorul tarii este in mainile copiilor nostri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite