Părinții protestează față de decizia Ministerului: Corectitudinea răspunsurilor la teste este influenţată de ieşirea în stradă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar consideră că hotărârea Ministerului Educaţiei de a modifica baremul probei de limba română de la evaluarea naţională este una "incorectă, luată pe fondul unor presiuni".

"Această decizie afectează credibilitatea Ministerului Educaţiei - gestionarul sistemului de educaţie din România. Baremul de corectare al unor probe nu se stabileşte în Piaţa Universităţii şi nici pe stradă, în faţa ministerului şi nici nu ţine cont de statistica răspunsurilor date la proba respectivă. Cum va putea ministerul să oblige profesorii de limba română să accepte că o propoziţie subordonată poate fi şi subiectivă, şi predicativă, în aceeaşi structură a frazei?", spune preşedintele Federaţiei, Mihaela Gună, care sugerează că decizia ministerului a fost luată ca urmare a protestelor părinţilor adunaţi în faţa ministerului.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine că a primit deja "semnale că părinţii elevilor care au răspuns corect ar putea adopta aceeaşi metodă a ieşirii în stradă, pentru a-şi susţine punctul de vedere".

"Îşi va schimba Ministerul Educaţiei, în aceste condiţii, decizia? Ce mesaj primesc elevii, indiferent că au răspuns corect sau greşit, în faţa acestor bâlbâieli? Corectitudinea răspunsurilor la teste este influenţată de ieşirea în stradă? Dacă la nivelul Academiei Române subiectul este atât de controversat, înseamnă că acesta nu avea ce căuta la un examen pe care-l susţin copiii cu vârsta de 14 ani", se mai arată într-un comunicat semnat de Gună și citat de Mediafax.

În acest context, Federaţia propune Ministerului Educaţiei să confere liceelor autoritatea şi responsabilitatea elaborării subiectelor şi organizării concursului de admitere al copiilor, conform principiului descentralizării.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a decis, miercuri seară, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea naţională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri ("subiectivă" şi "predicativă") care au generat controversa legată de una dintre cerinţe. Decizia, au spus reprezentanţii ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română.

"Una dintre cele mai importante opinii a venit din partea Academiei Române. Reprezentanţii Institutului Lingvistic Iorgu Iordan - Al. Rosetti, cel mai important for în domeniul normării gramaticii limbii române, susţin că în speţa care a făcut obiectul dezbaterii răspunsul este ambivalent - atât subiectivă, cât şi predicativă, în funcţie de context sau de intonaţie, lucru subliniat de Gramatica Academică a Limbii Române (GLAR), conform aceloraşi surse. La rândul lor, cadrele didactice specializate în limba şi literatura română au remarcat aceeaşi ambuiguitate a răspunsurilor. Al treilea argument care a determinat decizia a fost procentul aproximativ egal al elevilor care au răspuns pe cele două variante, respectiv 42% subiectivă şi circa 40% predicativă. Acest fapt reflectă indubitabil opiniile formulate de specialişti", se arată într-un comunicat emis, miercuri seară, de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Ministrul Pop a susţinut că nu va permite discriminarea niciunui elev şi că, în orice decizie ministerială, trebuie să primeze interesul elevilor şi egalitatea de şanse la educaţie a acestora, s-a mai arătat în comunicat.

Tot Liviu Pop declara, marţi, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar "90 la sută" dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.

La subiectul II al probei de limba română de la evaluare, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii".

Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a afirmat însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

Notele de la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu, care se va desfăşura în două etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea naţională şi care vor avea media de admitere calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu. În a doua etapă se vor înscrie, pe locurile rămase libere, elevii care nu au dat evaluarea, admiterea acestora urmând să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite