Ioan Pânzaru : „Postul şi salariul se câştigă prin competenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Pânzaru : „Postul şi salariul se câştigă prin competenţă“
Ioan Pânzaru : „Postul şi salariul se câştigă prin competenţă“

Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti, vorbeşte despre avantajele masteratului. Rectorul Universităţii din Bucureşti crede că logica documentelor de studii - masterul e mai tare ca licenţa - trebuie înlocuită cu logica bazată pe competenţe.

„Adevărul“: Ce rost are să faci un masterat?

Ioan Pânzaru: Diploma de licenţă nu mai este o valoare absolută. Ea oferă doar o introducere în problemele unei profesii, care permite să lucrezi la nivel de execuţie. Pentru funcţiile de conducere există tendinţa de a se cere un master sau, altfel spus, fireşte că titularii unei diplome de master vor avea un avantaj la angajare faţă de licenţiaţi.

Nu trebuie uitat că postul şi salariul se câştigă nu prin diplomă, ci prin calităţile personale. Chiar şi la stat, evaluarea individuală tinde să fie mai importantă decât diploma. Dar formarea la nivel de master este orientată, în funcţie de tipul de program, fie spre aprofundare, fie spre aplicare în profesie, fie spre interdisciplinaritate.

Astfel, un tânăr care doreşte să facă cercetare sau învăţământ superior şi, deci, să urmeze studiile la doctorat, va alege un master de aprofundare. Un psiholog care lucrează în domeniul resurselor umane are interes să facă un master de resurse umane. Un licenţiat în istorie care vrea să studieze perioada contemporană are interes să urmeze un master în ştiinţe politice sau economice.

Diploma de licenţă trasează o despărţire mai importantă din punct de vedere social, pentru că treci de la muncă necalificată, eventual manuală, la munca de birou. Diploma de master e mai importantă ca să avansezi în carieră, fie prin pregătire iniţială, fie prin pregătire pe parcurs. Diploma de doctor te califică pentru a rezolva probleme dificile, care necesită o abordare teoretică şi inovatoare.


Cine poate urma un masterat?

Orice absolvent de licenţă. Indiferent de domeniu - deşi relaţiile între domenii trebuie asigurate prin cunoştinţe de bază. Oricine doreşte să devină doctorand trebuie să aibă la bază un master - de preferinţă de aprofundare. Oricine doreşte să conducă un compartiment, o firmă sau o instituţie are interes să urmeze un master într-un domeniu care să-i ofere o valoare adaugată.

Este aproape obligatoriu să faci un master?

Nu. Logica documentelor de studii - masterul e mai tare ca licenţa - trebuie înlocuită cu logica bazată pe competenţe. Fireşte că un contabil cu licenţa în contabilitate la ASE va fi un contabil mai eficient decât un tânăr cu licenţă în sociologie şi doar master în contabilitate. El va fi un sociolog mai bun în problemele organizaţionale şi economice, dar un contabil mai slab în departamentul contabilitate, şi nu va putea deveni contabil-şef.

Cum alegi programul?

Ai nevoie mai întâi de un obiectiv clar de carieră. Dacă a alege o licenţă este alegerea între ştiinţele naturii, ştiinţele social-umane şi tehnologie, alegerea unui master este o opţiune de carieră: fie specializare, fie alegerea unei nişe (media, IT, resurse umane, afaceri europene), fie obţinerea unui post superior la firmă, eventual a unui post în străinătate. 

Cât foloseşte un masterat pe piaţa muncii?

Revin la precizările de mai sus. Simpla diplomă de master foloseşte exact cât un pachet (mic) de acţiuni la bursă. Poţi să câştigi foarte mult sau să pierzi. Strategia de folosire a masterului în carieră, în CV, în prezentarea la interviu poate aduce foarte mult. Toate firmele doresc să le rezolvi probleme, nu să le creezi.

Dacă tu vrei să ţi se creeze condiţii speciale pentru că ai master, porneşti greşit. Dacă arăţi că, fiindcă ai făcut studii de masterat, poţi rezolva uşor anumite probleme, porneşti favorit. Diploma de master arată că poţi organiza activitatea într-un sector, poţi pune la treabă 5-6 persoane.

Dacă prin prezentarea ta la interviu arăţi că aştepţi să ţi se spună ce ai de făcut, înseamnă că diploma de master e doar de pus în ramă. Toate diplomele noastre au fost recunoscute în străinătate întotdeauna. Masterul profesional de Drept european şi internaţional al afacerilor, în limba franceză, este oferit în colaborare cu Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne. Masterul Executive MBA este oferit la Universitatea din Bucureşti de Universitatea Tiffin din Ohio, SUA.


Ce ne puteţi spune despre masteratele în colaborare?

Masterate cu colaborare internaţională avem la Psihologie, cu Universitatea din Padova (în al doilea an), la Ştiinţe Politice, cu Universitatea Ca Grande din Veneţia, din Italia, şi la Limbi Străine, cu Universitatea Catolică din Louvain, din Belgia. Un masterat de comunicare de afaceri în limbi străine este oferit în colaborare cu ASE, iar un altul de Teoria şi practica imaginii în colaborare cu Arhitectura (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti). D

epartamentul UNESCO pentru schimburi interculturale şi interreligioase oferă mai multe programe în colaborare cu Haute École de Gestion din Fribourg, Elveţia, şi alte universităţi. Printre cele mai interesante programe se află şi cele de la Departamentul de tehnologii:

Reţele de calculatoare, Securizarea sistemelor informatice, Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în educaţie. Mastere interdisciplinare sunt de exemplu „Evaluarea şi controlul integrat al poluării mediului“, „Antropologie, Dezvoltare comunitară şi regională“, „Biostatistica“, „Criptografie şi teoria codurilor“, „Studii medievale“, „Istoria artei şi filosofia culturii“, „Nanoştiinţe“. 


Curriculum Vitae

Ioan Pânzaru este rectorul Universităţii din Bucureşti.

Este specialist în literatura şi limba franceză. În 1980 a obţinut doctoratul cu o lucrare despre cântecele de gestă şi estetica oralităţii.

Este autorul a mai multor cărţi printre care „Cercetare de estetică a oralităţii. Eseu despre cântecele de gestă“ şi „Practici ale interpretării de text“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite