Osemintele luptătorilor anticomunişti, „dezgropate“ la Casa Sfatului (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rude ale foştilor deţinuţi politici şi elevii liceelor braşovene au asistat, astăzi, la vernisajul expoziţiei „Numitorul comun: Moartea". Expoziţia de la Muzeul Judeţean de Istorie prezintă rezultatele din timpul a 11 acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate fără judecată, în perioada anilor 1948 - 1952.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA EXPOZIŢIE

Fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare, precum şi obiecte descoperite asupra celor executaţi în pădurile şi la maginile satelelor din România sunt adevărurile prezentate în cadrul expoziţiei. „Adevăraţilor eroi nu le cunoaştem mormintele. După 15 ani de insistenţe am reuşit să înfiinţăm acest institut şi să aducem liniştea în sufletele rudelor", a declarat Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Cercetările au fost făcute la cererea rudelor şi a urmaşilor celor ucişi şi au fost desfăşurate în perioada 2007-2009 de specialişti, arheologi şi istorici de la Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). „Până acum am descoperit osemintele a aproximativ 60 de foşti deţinuţi politici, care au fost executaţi de Securitate. În urma cercetărilor s-a constatat că au fost împuşcaţi din spate şi îngropaţi unul peste altul. Familiile ne-au rugat să îi căutăm şi să fie înmormântaţi creştineşte, lângă ceilalţi membri ai familiei", a spus Marius Oprea, coord. şi resp. al IICCR.

Vizitatori îngroziţi

Cei care au asistat la vernisaj au aflat cruntele condiţii în care au fost executaţi deţinuţii comunismului. „Imaginile sunt cutremurătoare. Au dus o viaţă dură, se încerca distrugea lor psihică. Am avut rude şi apropiaţi care după ce au ieşit din închisoare au fost marginalizaţi. A fost cumplit", a spus Silvia Copălă (77 ani). Şi elevii au fost cutremuraţi de imagini. „Deţinuţii politici au fost traumatizaţi. E păcat că nu ştim să ne apreciem eroii, aceşti oameni care au fost victime ale Securităţii", a declarat Daiana Vlad, elevă la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna" Braşov.

Evenimentul a fost realizat pentru cel de-al XVIII-lea Congres Inter ASSO (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Persecutaţilor din fostele ţări comuniste), care va avea loc în perioada 20 - 22 mai, la Braşov.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite