Probă de Bac în Elveţia: şapte zile la muncă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii îndrumaţi de profesionişti învaţă să ridice o casă de la fundaţie  la acoperiş
Tinerii îndrumaţi de profesionişti învaţă să ridice o casă de la fundaţie la acoperiş

Unsprezece elevi ai uneia dintre cele mai scumpe şcoli din lume, Institutul LeRosey din Elveţia, sunt voluntari la Beiuş în cadrul unui program fără de care nu ar putea absolvi liceul. Adolescenţii au la dispoziţie o săptămână să ridice o casă pentru o familie săracă de rromi din Beiuş. Proiectul le va aduce calificativul necesar pentru înscrierea la Bac-ul internaţional.

Au doar 17 ani. Au plecat de acasă, din ţări precum Franţa, Belgia, Korea, Norvegia, SUA, Rusia sau Canada să studieze la una dintre cele mai prestigioase şcoli din lume, Institut Le Rosey din Rolle, Elveţia. Acum, se află pentru o săptămână în România, într-un orăşel unde învaţă să construiască o casă din temelii, prin intermediul organizaţiei Habitat pentru Umanitate.

Mai citeşte şi:

Voluntariatul sporeşte şansele de angajare

Sunt voluntari, dar experienţa îi va ajuta să termine un modul important din cadrul programei şcolare, fără de care nu s-ar putea înscrie la bacalaureatul recunoscut la nivel internaţional. Acesta se numeşte CAS (Creativitate, Acţiune, Servicii) şi urmăreşte dezvoltarea tinerilor prin implicarea în acţiuni umanitare şi de voluntariat în întreaga lume.

„Habitat pentru Umanitate are un parteneriat cu Institutul Le Rosey din 2002. Între timp, peste 100 de elevi au ajutat la construirea de locuinţe alături de familii nevoiaşe din Beiuş. La şcoala elveţiană munca voluntară este considerată de importanţă majoră pentru dezvoltarea tinerilor, motiv pentru care sute de elevi sunt implicaţi anual în activităţile umanitare sau de voluntariat.

Cine intră în posesia diplomei are studiile recunoscute de cele mai prestigioase universităţi din lume. Un astfel de bacalaureat presupune însă şi dobândirea unor cunoştinţe practice", a explicat Emil Popa, managerul de comunicare al Habitat pentru Umanitate.

Săracii pentru care lucrează bogaţii

Familia Gabor, care va beneficia de locuinţa construită de liceeni, este compusă din cinci membri şi locuieşte la marginea oraşului. Din tată în fiu practică aceeaşi meserie, aceea de ceternari, adică fac şi montează jgheaburi. Trăiesc într-o singură cameră, o anexă a casei părinteşti. Aici au un pat, două fotolii şi o masă. Ianoş a solicitat de la Primăria Beiuş o bucată de teren pe care să-şi construiască o casă pentru familia sa. „Am fost foarte bucuros când am primit terenul, dar mi-a trecut repede când am văzut că de fapt nu-mi permit să-mi ridic o casă. Am avut însă norocul să fiu acceptat în programul Habitat. Sunt recunoscător acestor tineri care au venit de departe să ne ajute să ne construim casa la care am visat de multă vreme. Sunt foarte harnici şi au învăţat repede ce trebuie să facă", a spus beneficiarul
locuinţei.

Pentru că scopul tinerilor este să dobândească experienţe noi care le să le dezvolte creativitatea şi aptitudinile sociale, elevii au decis să se cazeze în casele bihorenilor din vecinătatea şantierului. „Vrem să aflăm cât mai multe despre cultura şi tradiţiile românilor şi cel mai bun mod de a te familiariza cu asta este convieţuieşti alături de localnici", a spus Ledri. Voluntarul a precizat că, împreună cu ceilalţi 10 colegi ai săi, se simt foarte bine alături de români obişnuiţi. „Cel mai mult am rămas impresionaţi de ospitalitatea oamenilor, care ni se par deschişi şi foarte prietenoşi", a mai spus elevul din Elveţia.

Construcţia casei avansează pe zi ce trece

Construcţia casei avansează pe zi ce trece

Lecţia românească

Elevii au avut de ales dintre mai multe posibilităţi pentru a îndeplini cerinţele din modulul CAS: puteau merge în India în misiuni umanitare, face schimburi culturale cu ţări ca Egipt sau Vietnam sau puteau preda în Mali.

„Am ales să vin în România pentru că este o provocare cu care nu te întâlneşti des. Nu ai ocazia în fiecare zi să înveţi cum să construieşti o casă. Este un sentiment extraordinar să lucrăm pentru un bine comun. Mă bucur că pot să ajut pe cineva care are mare nevoie de sprijin. Cu siguranţă le voi recomanda colegilor mei să vină să construiască locuinţe la Beiuş anul viitor", a explicat Konstantin.

Privită prin ochii elevilor care sunt în aceste zile în Bihor, şcoala este un loc care te învaţă respectul faţă de oameni, indiferent de naţionalitate. „Este o şcoala cu elevi din toate colţurile lumii. Învăţăm din cultura fiecăruia şi învăţăm să respectăm tradiţii. În campus creem câteodată mici ateliere în care învăţăm câte puţin din limba şi obiceiurile fiecăruia dintre noi", spune Diedril.

Familia Gabor se bucură de ajutorul primit

Familia Gabor se bucură de ajutorul primit

„În plus, este un loc care ne pregăteşte foarte bine pentru viitor şi pentru viaţă, pentru că suntem încurajaţi să învăţăm din practică şi să ne descurcăm prin propriile puteri", a mai spus tânărul.Chiar dacă programul de lucru începe dimineaţa la 8.00 şi se termină după ora 16.00, tinerii vor să afle cât mai multe despre români şi România.

„Înainte de a pleca vom face o vizită la orfelinate şi vom participa la câteva ore susţinute în şcolile din oraş, pentru a interacţiona cu elevi români", a adăugat Anky, o altă elevă a Institutului Le Rosay.

"Şcoala este un loc care ne pregăteşte foarte bine pentru viitor şi pentru viaţă, pentru că suntem încurajaţi să învăţăm din practică şi să ne descurcăm prin propriile puteri."
Diedril voluntar

Locuinţe pentru săraci

Habitat pentru Umanitate caută să elimine lipsa de adăpost din întreaga lume şi să facă din locuirea în condiţii decente o problemă de conştiinţă. Mai mult de 1.650 de familii din România au beneficiat până acum de ajutorul asociaţiei. Casele nu sunt donate, ci se achiziţionează de către beneficiari în rate, în decurs de maximum 20 de ani. Preţurile nu depăşesc 14.000 de euro.

Doi ani de pregătire pentru diploma internaţională

Practica, o parte importantă a educaţiei din Elveţia

Practica, o parte importantă a educaţiei din Elveţia

Elevii institutului se pregătesc temeinic pentru Bacalaureatul Internaţional. „Este nevoie de doi ani ca să obţii o astfel de diplomă", a explicat voluntarul Diedril. „Trebuie să te pregăteşti la şase materii. Sunt trei materii principale, engleza, matematica şi o altă limbă străină, la alegere, şi trei secundare: o disciplină din domeniul uman, una din domeniul ştiinţific şi una la alegere între sport şi artă, de la teatru la fotografie sau sculptură", a mai precizat Diedril. Pentru a obţine diploma, elevii trebuie ca pe parcursul celor doi ani să parcurgă trei module importante. Primul, „Extended buy essay", presupune ca elevul să-şi aleagă un subiect favorit pe care să-l documenteze pe parcursul celor doi ani. La finele perioadei, trebuie să prezinte un eseu despre acesta. „Theory of Knowledge" este un curs prin care elevul trebuie să dobândească cunoştinţe din mai multe domenii şi să trateze perspective culturale diferite.

CAS este modulul care încurajează elevii să se implice în activităţi sportive, artistice sau să muncească în folosul comunităţii, pentru a înţelege viaţa în afara orelor de curs. În România există o singură şcoală care are programul necesar pentru obţinerea Diplomei Internaţionale de Bacalaureat: American International Grup of Bucharest.

Şcoală de Guiness Book

Elevii care au sosit în România studiază la cea mai veche şcoală privată din Europa. Institutul Le Rosey a fost înfiinţat în anul 1880 şi a şcolit tinerii de viţă regală ai vremii. Printre celebrităţile care au absolvit această şcoală se numără Rainier III, prinţul de Monaco, Aga Khan IV sau Winthrop Paul Rockefeller, guvernator american.

Acum, şcoala are 380 de elevi din întreaga lume care studiază în cele două limbi oficiale ale institutului, engleza şi franceza. Dotat cu teatru, sală de operă, piscine şi terenuri de tenis, sau capelă, campusul şcolar are 179 de camere de cazare cu baie proprie şi un parc de peste 30 de hectare de teren. Dincolo de cursuri, în weekenduri, elevii fac echitaţie, scuba-diving, golf, iau lecţii de zbor sau fac vizite în campusuri universitare din lume. Institutul a intrat în Cartea Recordurilor în anul 1981 drept cea mai scumpă şcoală din lume, taxa de studiu fiind la acea vreme de 20.000 de dolari. În prezent, aceasta e de 80.000 de dolari pe an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite