Opt la sută din angajatorii controlaţi în 2009 foloseau muncă la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele desfăşurate anul trecut de Inspecţia Muncii au dus la descoperirea a 8.500 de angajatori care foloseau fără carte de muncă aproape 17.500 de persoane.


Constantin Miclău, şeful Inspectoratului Muncii, a recunoscut la conferinţa de presă organizată miercuri la Ministerul Muncii, că-n ultimul an s-au înmulţit cazurile de muncă fără forme legale.
În opinia sa, munca la negru a fost stimulată de criza economică: tot mai mulţi patroni au profitat de situaţia de pe piaţa muncii şi tot mai mulţi muncitori au fost împinşi de situaţie să accepte orice condiţie.
Vinovaţi sunt în primul rând angajatorii, care-şi maximizează astfel profiturile. De cealaltă parte, muncitorii sunt nevoiţi să accepte o astfel de situaţie, pentru a avea din ce să trăiască şi să-şi întreţină familia.
O statistică a Inspecţiei Muncii arată că persoanele care lucrează fără forme legale sunt, de cele mai multe ori, puţin instruite şi nu au o calificare profesională. În afara acestora, mai sunt expuşi tinerii (care acceptă să muncească la negru fiindcă nu gândesc pe termen lung şi nu consideră importantă plata contribuţiilor la fondul de pensii sau la bugetul de sănătate) şi şomerii (care-şi suplimentează veniturile muncind ilegal).
Muncitori la negru se folosesc în mai toate domeniile, dar cu predilecţie în construcţii, confecţii, exploatarea lemnului, panificaţie, unităţi de alimentaţie publică - restaurante, baruri, cofetării.
Cei 8.500 de angajatori reprezintă opt procente din numărul total de firme controlate în 2009 - 101.407 de societăţi.
Cei prinşi cu nereguli au primit amenzi însumând 25 de milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite