Olimpicii internationali ar ramane sau s-ar intoarce in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In vara lui 2003, Ana Caraiani a fost medaliata cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica, iar Radu Berinde este unul dintre elevii romani medaliati cu aur la Olimpiada Internationala de

In vara lui 2003, Ana Caraiani a fost medaliata cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica, iar Radu Berinde este unul dintre elevii romani medaliati cu aur la Olimpiada Internationala de Informatica. In aceeasi vara, cei doi au dat Bacalaureatul si au fost admisi in invatamantul universitar. Ana Caraiani studiaza la Princeton in SUA, iar Radu Berinde la Universitatea din Bucuresti.
"E ceva normal sa mergi acasa la profesorii americani"
Ana Caraiani, absolventa a Colegiului National "Mihai Viteazul" din Bucuresti, este foarte incantata de sistemul de invatamant american. "Grupele de studiu sunt foarte mici, ai acces foarte usor la informatii, e o altfel de comunicare intre studenti si profesori. Profesorii te sprijina foarte mult si e ceva normal sa mergi acasa la profesorii americani, sa iesi la un suc", ne-a spus Ana. Ea are cursuri timp de 16 ore pe saptamana. Studiaza matematica, fizica, literatura comparata si notiuni de arta. "Pe langa cursuri trebuie sa citesc foarte mult, sa caut multa informatie. Asa cum am spus, informatia o gasesti foarte usor, deoarece la ei sunt centre specializate", a mai precizat Ana. Ea locuieste in campus si are trei colege de camera americane. Mancarea americanilor nu prea ii place si ii lipseste foarte mult limba romana. Doar parintii si prietenii o mai fac pe Ana Caraiani sa se gandeasca la intoarcerea in Romania.
"Nu sunt multumit de ceea ce se invata la noi"
Dupa ce a absolvit Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala, Radu Berinde a devenit student al Facultatii de Matematica-Informatica a Universitatii din Bucuresti, sectia Informatica. Aproape de finalul semestrului I, el este hotarat ca in 2004 sa-si ia lumea in cap si sa plece la studii in SUA. "Nu sunt multumit de ceea ce se invata la noi. Am sase cursuri, dintre care doar unul are legatura cu informatica, cel de algoritmi si programare. Numai ca si la acest curs n-am nici o sansa sa invat ceva in plus fata de cat stiu. Materia este mai usoara decat cea din liceu. Am fost de cateva ori si am renuntat sa mai merg, cand am vazut ce se face. Calculatoarele din facultate sunt vechi precum cel pe care il aveam eu prin clasa a IV-a", ne-a spus Radu Berinde. El ii vede pe profesori "mai distanti". "Vreau sa plec din tara deoarece imi doresc sa lucrez in cercetare, iar la noi nu sunt bani in acest domeniu si nu am nici o sansa. Singurul avantaj pe care l-as avea, daca raman in Romania este ca sunt aproape de familie si prieteni", a mai afirmat Radu Berinde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite