Olimpicii internationali i-au stresat pe examinatorii de la bac-ul special cu OK-ul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toti candidatii vor sa-si ia zborul din Romania

Invatamantul in Romania? Nu vreau sa spun ca e prost, dar e inflexibil. Nu poti sa faci ce vrei, sa inveti ceea ce vrei, mergi la cursuri care nu-ti folosesc, dar pe care esti obligat sa le faci. Pentru ce, daca nu isi au rostul? Daca vrei sa faci si altceva, nu esti absolut deloc sustinut de scoala. Sport sau activitati extrascolare... lipsa pe la noi. Eu voi pleca in Statele Unite, la Princeton. Imi doresc sa am o cariera in finante sau in stiinte politice. Majoritatea pleaca. Din pacate, nu stiu daca o sa ma intorc", spune Andrei Brasoveanu, din Bucuresti, olimpic la matematica. Ieri, olimpicii romani din intreaga tara au sustinut proba orala de limba si literatura romana, prima proba din cadrul sesiunii speciale a examenului de bacalaureat, organizat pentru elevii care se pregatesc cu loturile olimpice in vederea participarii la olimpiadele internationale pe discipline. Dintre cei 45 de olimpici la Matematica, Biologie, Fizica, Chimie, Informatica si Educatie Fizica, 34 au participat la aceasta sesiune speciala de bacalaureat, organizata la Grupul Scolar "Nichita Stanescu", din Capitala.
"Vreau provocari intelectuale"
"M-a plimbat cu modernismul peste tot... prin "Enigma Otiliei", "Morometii"... "whatever"... am scapat. A fost relativ usor, am luat 9,50, dar se putea si mai bine. Pe 11 septembrie plec in Statele Unite ale Americii, la "California Institute of Technology", sa studiez, e locul unde mi-am dorit cel mai mult sa reusesc. In nici un caz nu raman in tara... pentru ce? Vreau o atmosfera care sa ma provoace intelectual", spune Irina Chiriac, olimpic la chimie. Nu a avut absolut deloc emotii, zambeste intruna si le povesteste colegilor ca a scapat de proba asta. Nici ei nu sunt speriati. Li se citeste pe fata increderea. Cand vine vorba despre un viitor in Romania, capata insa un aer de mare dezamagire: "Inca nu am luat viza. Le-am spus ca ma intorc... asta ca sa-mi iau viza. Dar, nu vreau sa ma mai intorc in tara. Vreau concurenta, vreau posibilitati de afirmare, vreau seriozitate, vreau profesionalism. Tocmai de asta nu cred ca ma mai intorc. Cu totii spun ca se intorc. O data ajunsi acolo, este mai greu sa revii...", continua Irina. Cristina Amarandei, un alt olimpic la chimie, tot din Bucuresti, este usor dezamagita pentru ca a luat nota 9: "Nu e asa bine ca am luat 9. O sa iau mai putin la mate si o sa ma traga in jos. Profesorii au fost foarte duri, ne-au intors pe toate partile, la fiecare raspuns. Mi-a picat proza realista si un text la prima vedere de Ana Blandiana. O sa dau anul acesta la Politehnica, iar anul viitor plec in State, la "Stanford University". Inca nu sunt foarte pregatita acum. Imi doresc foarte mult sa fac cercetare, dar nu in Romania, cu siguranta, pentru ca nu exista cercetare in Romania".
Cliseele verbale ale elevilor de elita
"Sunt foarte destepti, se vede ca sunt olimpici. Ne-am temut ca sunt unilaterali. Am auzit insa, spre surprinderea noastra, si citate din critica. Textele la prima vedre au fost abordate foarte inteligent. Sunt copii lucrati. Baietii sunt mai siguri pe ei, fetele sunt putin timorate. Am constatat ca exista un cliseu verbal la toti: O.K.. Ii intrebi ceva, ei zic: "O.K.". Le da o nota de dezinvoltura", spune Catalina Nastase, profesor de romana la Grupul Scolar "Nichita Stanescu". "Vorbeste-mi despre motivele romantice din "Luceafarul"", spune profesorul. "O.K., raspunde elevul" si incepe sa insiruie povestea de dragoste dintre Catalina si Luceafarul. "Spune-mi si care este tema centrala", revine profesorul. "O.K.", continua elevul, la fel de sigur pe el. Pentru Mihai Cretu, din Galati, olimpic la fizica, proba orala de romana a fost una interesanta: "A fost O.K.. Am facut foarte multe corelatii, am vorbit foarte deschis, chiar mi-a placut. L-am avut pe Tudor Arghezi. Mai departe, plec in Germania, vreau sa studiez "Inginerie electrica si telecomunicatii". Baza de cercetare din Romania e catastrofala, asa ca nu am de ce sa raman. Aici nu avem nici o perspectiva, nu avem conditii sa facem practica, nu toti profesorii isi dau interesul, probabil si pentru ca sunt foarte prost platiti. Romania e in lumea a doua din punct de vedere tehnologic. Imi pare rau ca spun asta...". Florina Dedean, din Sibiu, olimpic la biologie, este deja admisa la Facultatea de Medicina din Cluj. Dupa ce va face facultatea, va pleca si ea in strainatate, la un master, si spune ca nu se mai intoarce: "Vreau sa lucrez ca medic in endocrinologie, imi place foarte mult, dar nu in tara".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite