Olanda menţine restricţiile pentru români şi bulgari pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, va propune prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din ţara sa, transmite miercuri postul de televiziune olandez Nos, potrivit Agerpres.

Propunerea urmează să fie discutată în şedinţa de vineri a cabinetului.

Henk Kamp a fost cel care a restricţionat, de la 1 iulie, accesul românilor la joburile refuzate de alţi cetăţeni europeni, spunând că muncile din agricultură ar trebui ocupate de şomerii olandezi.

Fermierii olandezi s-au opus atunci decizie guvernului şi au atacat în instanţă hotărârea, dar au pierdut.

Toate aceste măsuri ale autorităţilor olandeze se înscriu într-o politică mai amplă ce ar trebui să pună presiune pe angajatori şi şomeri, pentru a creşte rata ocupării şi a reduce cheltuielile cu şomajul.

În septembrie, Olanda avea o rată a şomajului de 4,5% şi se plasa pe lcoul doi în topul UE, după Austria (4,4%), alături Luxemburg.

Numărul românilor înregistraţi oficial ca lucrători în Olanda a fost mereu redus. Anul trecut, aproximativ 3.000 de români au lucrat în agricultură şi horticultură.

Războiul lalelelor

Relaţiile dintre România şi Olanda s-au tensionat acum câteva luni, când autorităţile de la Haga au anunţat că nu susţin aderarea la spaţiul Schengen a ultimelor două state integrate în UE.

Chiar în ziua când  reprezentanţii Ministerului imigraţiei din Olanda declarau că Executivul de la Haga se va opune aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, vămile române au fost luate cu asalt de inspectori trimişi de la Bucureşti să verifice transporturile de flori venite din  Olanda, întrucât ar fi fost infestate cu o bacterie.

În momentul de faţă, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Malta, Olanda, Austria, Luxembourg şi Marea Britanie restricţionează accesul românilor pe piaţa forţelor de muncă. Lor li s-a alăturat Spania, care a decis în august reintroducerea permiselor de mucnă pentru români, nu şi pentru bulgari.

Săptămâna trecută, Islanda, stat membru al Spaţiului Economic European, dar care nu este încă membru UE, a anunţat că bulgarii şi românii vor avea acces liber la joburile din această ţară, începând cu 1 ianuarie 2012.

Deputaţiii europeni au votat la sfârşitul lunii octombrie o rezoluţie prin care li se cerea statelor membre să-şi revizuiască politica privind piaţa muncii şi să elimine orice restricţii până la sfârşitul lui 2011.

Rezoluţia are caracter de recomandare şi este de aşteptat ca multe state să o ignore, în contextul recesiunii, al crizei datoriilor suverane şi al politicilor populiste care se manifestă acum în toate statele dezvoltate ale Europei.

În mod normal, statele UE pot limita accesul românilor la joburile lor până la 1 ianuarie 2014, când se încheie perioada de tranziţie de după integrarea României în UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite