Oferta de masterate a universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile de stat vin cu o ofertă bogată de masterate pentru studenţii care vor să se specializeze în diverse domenii. Numărul locurilor la masterat pentru anul universitar 2008-2009

Universităţile de stat vin cu o ofertă bogată de masterate pentru studenţii care vor să se specializeze în diverse domenii. Numărul locurilor la masterat pentru anul universitar 2008-2009 aproape că s-a dublat.

Faţă de 18.463 câte erau anul trecut, anul acesta sunt 34.000 de locuri. În majoritatea universităţilor, înscrierile la concurs au loc între 8 şi 14 septembrie, iar concursul de admitere are loc între 17 şi 19 septembrie.

În topul instituţiilor cu cele mai multe locuri la masterat se situează Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca cu 3.474, urmată de Universitatea din Bucureşti cu 3. 428 şi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi cu 2.710 locuri.

Absolvenţii cu studii Bologna şi pre-Bologna candidează pe 34.000 de locuri

Masterul generaţiei preBologna este încadrat, potrivit legii, la studii postuniversitare, de aprofundare. Cel al generaţiei Bologna se poate da numai pe domeniul de licenţă.

În acest an şi-au finalizat studiile de licenţă două generaţii de studenţi: ultima generaţie pre-Bologna (durata cursurilor 4 ani) şi prima generaţie Bologna (durata cursurilor 3 ani). Numărul locurilor aprobate de Ministerul Educaţiei pentru masteratul 2008-2009 este de 34.000, faţă de 18.463 anul trecut.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au explicat această situaţie prin faptul că "masteratul generaţiilor anterioare este încadrat, conform legii, drept studiu postuniversitar, de aprofundare a unor cunoştinţe dobândite, într-un domeniu la alegerea celui care doreşte să urmeze un masterat, pe când masteratul Bologna se face doar pe domeniul de licenţă".

Potrivit legii, ministerul trebuie să ofere minimum 50 de locuri la masterat pentru absolvenţii Bologna şi minimum 33% la studii postuniversitare, adică acelea care includ masteratul generaţiilor pre-Bologna.

"Legea nu te obligă să faci un master dacă nu îţi doreşti neapărat asta, însă pentru ca studiile să-ţi fie omologate de lungă durată, e nevoie de un număr de credite care poate fi obţinut doar prin masterat", spune Daniel Tomoni, director de relaţii publice în Ministerul Educaţiei.

Acesta adaugă că legea permite să faci un master doar în specialitatea studiilor de licenţă. "Altfel spus, un absolvent de Litere cu durata studiilor de trei ani nu poate să facă un master în chimie anorganică", precizează Tomoni.

Consecvenţă pe domeniul studiat

De exemplu, dacă un candidat vrea să urmeze un master în chimie, dar e absolvent de Litere, atunci el trebuie să facă încă trei ani chimia. "Noi le recomandăm abolvenţilor de liceu ca atunci când optează pentru admiterea la facultate să ştie ce vor sau măcar să se informeze", adaugă Tomoni.

Admiterea la masterat este deschisă şi cetăţenilor statelor membre ale UE, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Europene în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv taxele de şcolarizare.

Acte necesare la înscriere

Cerere de înscriere
Diplomă de bacalaureat şi diplomă de licenţă (sau echivalenta acesteia), ambele în original
Certificat de naştere în copie legalizată
Trei fotografii tip buletin de identitate
Chitanţă taxă de înscriere

Ce este sistemul Bologna

Procesul Bologna a început în 1999 cu scopul de a realiza până în 2010 un Spaţiu European al Învăţământului Superior. Pentru aceasta, Convenţia de la Bologna prevede reglementări care să ducă în final la creşterea mobilităţii studenţilor europeni şi la compatibilizarea diplomelor obţinute în universităţi. Reforma Bologna înseamnă trecerea la un sistem bazat pe trei cicluri de studii: ciclul I - licenţă (3 ani), ciclul II - master ( 1-2 ani), ciclul III - studii doctorale (7 ani).

Minimum şase la admitere

La Universitatea din Bucureşti, masteratul are durata de 2-4 semestre, se încheie cu o disertaţie, iar absolvenţii primesc diploma de magister sau master.

Înscrierea candidaţilor are loc în perioada 8-14 septembrie, iar concursul de admitere va avea loc între 17 şi 19 septembrie. Cei admişi la masterat vor fi nevoiţi să obţină 30 de credite pe semestru, dintre care 20 de credite le alocă disciplinelor din planul de învăţământ, iar 10 credite le vor obţine datorită cercetării întreprinse.

Costul unui an de masterat variază, în funcţie de profilul studiat şi de universitate, între 2.000 de lei şi 3.500 de lei. Studenţii străini care vor să studieze în România vor plăti aproximativ 340 de euro pe an. Media minimă de admitere este şase la Universitatea din Bucureşti sau şapte în cazul Universităţii Politehnica.

Contestaţiile se rezolvă în două zile

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate vor depune eventualele contestaţii la secretariatele facultăţilor în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor.

Metodologia de admitere la masterat prevede rezolvarea contestaţiilor în două zile după încheierea termenului de depunere a contestaţiilor.

Absolvenţii care au terminat studiile după sistemul Bologna trebuie să ştie că vor susţine examen de admitere la masterat exclusiv pe locurile repartizate potrivit Legii 288/2004 şi la programele organizate în conformitate cu acestea, adică studiile complementare.

340 de euro reprezintă taxa pe care studenţii străini o plătesc pe an pentru a studia în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite