O româncă, stabilită în Anglia, primeşte ajutor social în valoare de 28.000 de lire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firuţa Vasile locuieşte de patru ani în Anglia, alături de cei patru copii ai săi. Femeia, care vinde o publicaţie engleză pe străzile din Bristol ca să facă nişte bani, a câştigat de curând un proces la Londra, în urma căruia statul englez îi va plăti ajutor de cazare, pe lângă alte beneficii.

Pe lângă cele aproape 26.000 de lire pe care le primește anual ca ajutor social din partea statului englez, românca a mai câștigat în instanță un ajutor de cel puţin 2.600 de lire, relatează Daily Mail. Ea spune că banii câştigaţi în urma procesului o vor ajuta să-şi plătească chiria casei în care locuieşte. Femeia şi cei patru copii ai săi stau într-o casă cu patru camere.

Tânăra are un venit săptămânal de 100 de lire în urma vânzării revistelor "Big Issue". "Păstrez cam jumătate din banii pe care îi fac şi câștig în fiecare săptămână cam 100 de lire", a spus Firuţa.

"Aceşti bani nu-mi ajung ca să-mi întreţin familia, aşa că am rugat consiliul local să-mi acorde un ajutor de cazare, ca să-mi pot plăti chiria. Cererea mea a fost refuzată", a continuat femeia.

Ajutorul de cazare este acordat cetăţenilor români doar dacă îndeplinesc una dintre cele trei condiţii: fie lucrează în agricultură sau construcţii, fie îndeplinesc funcţii importante, sau desfăşoară activităţi independente, în urma cărora plătesc impozit.

Firuţa a convins tribunalul că ea face parte din cea de-a treia categorie, pentru că îşi foloseşte proprii bani ca să cumpere revistele şi apoi le vinde, obţinând profit.

Firuţa a cerut prima oară ajutor de cazare de la primăria din Bristol în noiembrie 2010.

Tribunalul a decis că femeia ar trebui să primească ajutor de cazare, deoarece desfăşoară activităţi independente prin faptul că vinde revistele Big Issue. Consiliul local a făcut apel, iar cazul a fost mutat la un tribunal din Londra. La 10 ianuarie, tribunalul londonez a decis acordarea ajutorului de cazare, iar consiliul local din Bristol a declarat că nu va mai face apel.

Avocatul Firuţei, Andy King, a declarat: "Asta e o victorie pentru toţi cei care luptă să-şi întreţină familia. Cei care cred că e uşor să stai iarna, în frig, şi să vinzi reviste Big Issue ar trebui să vadă cum e".

Firuţa primeşte anual ajutoare financiare în valoare de aproape 26.000 de lire sterline. Săptămânal ea încasează 326 de lire din credite fiscale, 60 de lire - alocaţia copiilor, 50 de lire - pensie de handicapat şi 55 de lire, alocaţie de asistent social.

Big Issue e o revistă fondată în anul 1991 şi distribuită în opt ţări. Publicaţia colaborează doar cu jurnalişti de calibru şi este vândută de oamenii străzii. Revista oferă oamenilor fără adăpost şansa de a câştiga un ban cinstit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite