ONU ia atitudine: Terminaţi cu fondul clasei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea tuturor „costurilor ascunse“ din învăţământ, de la rechizite până la renovarea clasei. Părinţii suportă cheltuieli suplimentare din cauza subfinanţării Educaţiei, susţine un raport recent al organizaţiei „Salvaţi Copiii“.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a semnalat, într-un raport, cheltuielile suplimentare pe care părinţii români le suportă în relaţia cu şcoala.

Citiţi şi:

Sfatul expertului:Copiii sunt receptivi în echipă
Manifest pentru şcoala viitorului


Organismul internaţional a enumerat o lungă listă de„costuri ascunse" („hidden costs"): haine speciale cerute de doamna învăţătoare, plata agenţilor de pază, materiale didactice, activităţi recreaţionale, gustarea de prânz. Comitetul a recomandat României înlăturarea lor.

Gratuitate doar în lege

Raportul Comitetului ONU a revenit recent în atenţie, după ce organizaţia "Salvaţi Copiii" România a strâns informaţii detaliate de la elevi despre cele mai stringente probleme financiare ale lor. Primele statistici date ieri publicităţii aduc iar în discuţie „costurile ascunse" ale educaţiei.

„Cu toate că legea stipulează clar gratuitatea învăţământului de stat, în realitate există multe „costuri ascunse" pe care familia trebuie să le suporte (manuale, caiete, cretă, material de laborator, renovarea claselor).

Principala cauză a existenţei lor o reprezintă subfinanţarea sistemului de  învăţământ", susţine organizaţia „Salvaţi Copiii".

Analiza organizaţiei a fost făcută pe baza scrisorilor şi solicitărilor a 60.000 de elevi care au luat parte acum 10 zile la evenimentul "Cea mai mare lecţie din lume", unde copiii au vorbit despre finanţarea învăţământului.

984 de lei, buget de elev

De pildă, copiii de la clasa „Step by step" a III-a A de la Şcoala „Sf. Andrei" din Capitală au calculat bugetul pentru clasă şi pentru familiile lor. La cei 10 ani ai lui, Andrei Sebe a conceput o „listă cu lucruri necesare unui nou an şcolar", în care a trecut tot ce a crezut el că îi trebuie unui copil, cu tot cu preţuri.

Lista lui Andrei cuprinde, printre altele: lipici (5 lei), creioane (10 lei), „foi care ne amintesc anumite lucruri" (14 lei), uniformă (100 de lei), pantofi (38 de lei), echipament de sport (250 de lei), jocuri didactice (20 de lei), hartă (80 de lei). La sfârşit a tras linie şi a adunat totul: 984 de lei.

Cadouri de 40 de lei

Părinţii spun că sunt nevoiţi deseori să cotizeze la şcoală şi că din banii strânşi au cumpărat de la cretă până la băncile noi din clasă.

„Ne cer câte 5-15 lei pentru fondul clasei atunci când vor să cumpere câte ceva: hârtii de xerox, burete, cretă. Nu este o cotă lunară sau semestrială. De Crăciun şi de 8 martie, comitetul de părinţi stabileşte o sumă, de regulă 30-40 de lei, pentru cadourile profesorilor. Pentru fondul şcolii am dat anul ăsta 100 de lei fiindcă au zis că vor să amenajeze o sală de sport", ne-a declarat Dana Hornea (41 ani), mama unei fetiţe de clasa a VII-a de la Liceul „Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca.

Campania „Lecţia pentru toţi" a cuprins 60.000 de elevi din peste 350 de şcoli din România care au participat simultan la aceeaşi oră de educaţie. Românii s-au alăturat celor 15 milioane de copii din peste 100 de ţări, în încercarea de a doborî recordul mondial pentru cea mai mare lecţie din lume. Rezultatul final al provocării va fi cunoscut la jumătatea
lunii mai.

Pe ce se duc banii părinţilor

Fondul clasei şi fondul şcolii sunt pretexte permanente pentru a stoarce bani

Bani de cadouri pentru profesori cu ocazia zilelor de naştere, a celor onomastice şi a diverselor sărbători de peste an

Cumpărarea culegerilor scrise de profesorii elevilor sau de prieteni de-ai lor

Părinţii mai plătesc pentru meditaţii contracost după program, care să suplinească notele mici, uneori acordate cu intenţie

Fotografii făcute şi apoi distribuite elevilor la preţuri astronomice

Reviste băgate pe gâtul elevilor, la preţuri umflate

Excursii din care profesorii încasează comisioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite