Numărul nou-născuţilor a atins un nou minimum istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trist, dar adevărat! În 2011, s-a înregistrat minimul istoric în ceea ce priveşte numărul de nou-născuţi. Numărul căsătoriilor înregistrate anul trecut s-a înjumătăţit faţă de 2007, potrivit statisticilor analizate de Ziarul Financiar.

Pentru că şi-au pierdut încrederea în economia ţării, dar şi în viitorul pe care l-ar putea avea aici, tot mai puţini români au îndrăznit să facă pasul cel mare. Anul trecut, au fost înregistrate doar 105.000 căsătorii, în timp ce, în 2007, 189.200 de cupluri au spus "Da" în faţa ofiţerului de stare civilă. Practic, între 2007 şi 2011 s-a înregistrat o scădere de 45%.

Chiar dacă diminuarea numărului de căsătorii este justificată prin modernizarea societăţii şi scăderea populaţiei, trendul descendent din ultimii patru este unul fără precedent. Conform estimărilor făcute de ZF, pornind de la estimările pe primele 11 luni ale anului trecut, în 2011 s-au căsătorit cu 10% mai puţine cupluri ca în anul anterior.

Numărul nou-născuţilor, la un minim istoric

Mai şocant, însă, este numărul nou-născuţilor. Pentru prima oară în istoria ţării, s-au înregistrat sub 200.000 de nou-născuţi vii. Un termen de comparaţie contrastant poate fi anul 1990, atunci când s-au născut 314.000 copii.

Potrivit estimărilor menţionate anterior, în 2011 s-au născut 195.000 de copii.

Occidentalizarea societăţii şi situaţia economică, principalele cauze

Actuala situaţia din ţară este principalul factor care împiedică creşterea atât a numărului de căsătorii, cât şi a nou-născuţilor. Tinerii se gândesc foarte bine înainte de a lua asemenea decizii din cauza situaţiei economice actuale. Instabilitatea financiară este principala piedică. Nunta sau aducerea pe lume a unui copil implică multe costuri pe care tinerii se tem că nu le-ar putea plăti, spun specialiştii. Faptul că nu au un loc de muncă stabil, ceea ce e extrem de dificil într-o economie aflată în criză, îi determină pe tineri să amâne asemenea evenimente importante.

Tendinţa de occidentalizare a societăţii îi îndepărtează pe tineri de obiceiurile tradiţionale, aceştia preferând alte forme de convieţuire decât căsătoria. De asemenea, în societatea actuală, multe cupluri aduc un copil pe lume fără a-şi oficializa relaţia.

Numărul căsătoriilor şi al nou-năs­cuţilor este cel mai important indicator în ceea ce priveşte încre­derea românilor în viitor şi în România. Aceşti doi factori influenţează achiziţiile de locuinţe, de mobilă, de produse de folo­sin­ţă îndelungată, de automobile şi de credite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite